Hlavní obsah

Anifilm: Nezávislí Číňané, anime, Koutský i Čtyřlístek

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na bohatý program láká festival animovaných filmů Anifilm 2014, který se koná v Třeboni 6. – 11. května. Přiveze ty nejlepší animáky z celého světa, chystá výstavy, semináře i ukázky studentské tvorby.

Foto: Anifilm

Z filmu Cheatin

Článek

Do hlavní soutěže celovečerních filmů byly letos vybrány například brazilské filmy Chlapec a svět (O Menino e o Mundo) a Sbornia (Até Que A Sbornia Nos Separe) nebo Cheatin' představitele americké nezávislé animace Billa Plymptona. Francii zastupuje příspěvek ze slavného studia Folimage Teta Hilda! (Tante Hilda!), Česko pak Husiti Pavla Koutského a Čtyřlístek Michala Žabky.

Fanoušky anime zaujme legendární Hayao Miyazaki se svým posledním titulem Zvedá se vítr (The Wind Rises). Další příspěvek pochází z Estonska a ve výběru zastupuje loutkovou animaci. Jedná se o groteskní muzikál Líza Citrónová a Marocký Pomeranč: zrychlená lovestory (Lisa Limone and Maroc Orange, a Rapid Love Story).

Sylvain Chomet vybral filmy, které ho nejvíce oslovily

”V letošním roce představí Anifilm divákům kurátorský výběr filmů, který sestavil režisér Sylvain Chomet, jehož na Oscara nominované Trio z Belleville zvítězilo ve své době i v Třeboni. Chomet, který je rovněž autorem celovečerního Iluzionisty a působil kromě Francie i ve Velké Británii a Kanadě, zařadil snímky, které jsou pro něj klíčové a ovlivnily jeho autorský přístup k filmu, inspirovaly ho nebo ho prostě zaujaly svou technikou či jinými aspekty. Jeho výběr zahrnuje například ve své době opravdu překvapivý počin Nicka Parka Pohodlíčko,” sdělila Gabriela Zajícová.

Foto: Folimage

Film Teta Hilda

„Tento film mě vlastně povzbudil, abych se animaci věnoval,“ uvedl Chomet. „Je to můj nejoblíbenější Parkův film. Nejen že je dobře udělaný, ale je i skvěle napsaný.“ Mezi své oblíbence řadí také Paula Driessena a Street of Crocodiles bratrů Quayů, kteří se hlásí k surrealistickému stylu Jana Švankmajera.

Foto: Cinemart

Děj příběhu je spletitý, plný nejrůznějších konfliktů, překážek a zápletek.

Anifilm se věnuje také nezávislému čínskému filmu (osobně přijede režisér Haiang Wang), finským loutkám a prostor dá i osobnosti Caroline Leaf.

„Patří mezi nejpozoruhodnější ženy animovaného filmu. Její filmy mají silný emocionální nádech, bravurní, často totální animaci a jedinečnou výtvarnou podobu. Pracovala nejrůznějšími technikami animace od animace písku svíceného zespodu přes animaci barvy na skle po vyškrabávání přímo do filmové suroviny. Za své filmy získala mnoho ocenění, včetně nominace na Oscara. Filmy Caroline Leaf výrazně obohatily tradici umělecké a řemeslné animace, která se úspěšně rozvíjela v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století v Kanadě a v USA,” dodala Zajícová.

Více najdete na anifilm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám