Hlavní obsah

V Montreaux Stevie Wonder, v Glastonbury Robert Plant, Jack White, Kasabian

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejvýznamnější světové hudební festivaly ohlašují letošní programy. Britské Glastonbury láká na amerického kytaristu Jacka Whitea nebo Kasabian, švýcarský Montreux Jazz Festival uvítá jako headlinera legendu funky a soulu Stevieho Wondera, ke kterému se připojí Pharrell Williams a Damon Albarn.

Foto: Profimedia.cz

Stevie Wonder

Článek

Jack White zahraje v Glastonbury jako na jediném britském festivalu, konkrétně na prestižní Pyramid Stage. „Dostat sem Jacka Whitea byla pro nás velká věc, má s námi dlouhou společnou historii, už tady na těch pódiích zažil brilantní momenty. Když řekl, že zahraje tady a na žádném jiném festivalu, znamenalo to pro nás hodně,“ uvedli pořadatelé.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jake Bugg publikum nadchl.

Obří festival Glastonbury vedle výše jmenovaných přiveze také Pixies, Jakea Bugga, Roberta Planta, Arcade Fire, Dolly Parton, MGMT, Kelis, Metronomy a De La Soul.

Již dříve byli potvrzeni Rudimental, Manic Street Preachers, London Grammar a Ed Sheeran a dále jsou tu stovky neznámých umělců, kteří budou zkoušet zaujmout mezi 25. a 29. červnem.

Foto: Právo

Anglický zpěvák Robert Plant

Stevie Wonder (vlastním jménem Steveland Morris) je mimo jiné držitelem Grammy za celoživotní výkon a členem americké Rokenrolové síně slávy. Za nejzásadnější jsou považována jeho alba ze 70. let (Innervision, Talking Book nebo Songs in the Key of Life), která měla velký vliv na vývoj populární hudby. V průběhu 70. let vznikly v nahrávací společnosti Motown jeho hity Sir Duke, Superstition, Isn't She Lovely, Higher ground nebo As. V osmdesátých letech se přiklonil k více popovému soundu. Koncertuje dodnes, ale ČR se stále vyhýbá.

Zesnulý zakladatel festivalu v Montreaux Claude Nobs si prý léta přál, aby Wonder přijel, vyšlo to bohužel až po jeho smrti. Zahraje a zazpívá ve Stravinského auditoriu 16. července a lístky stojí v přepočtu téměř 10 000 korun.

Festival v Montreux se koná 4. - 19. července a kromě hlavní hvězdy nabídne Van Morrisona, Massive Attack, Outkast nebo Jamieho Culluma.

Reklama

Výběr článků

Načítám