Hlavní obsah

Všichni svatí: Je nám spolu dobře

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytáhni mě z davu, tak se jmenuje debutové album skupiny Všichni svatí. Vznikla před dvěma lety a tvoří ji vesměs zkušení muzikanti. Na otázky odpověděl zpěvák Jan Dvořák.

Foto: archív Kapely

Všichni svatí, zleva Tomáš Washinger (bicí), Petr Franc (klávesy), Marek Čmejla (baskytara), Petr Váňa (kytara) a Jan Dvořák (zpěv).

Článek

Co členy kapely spojilo?

Pracoval jsem často s Petrem Mukem, psal jsem pro něho texty a po jeho smrti vystupoval s PM Bandem na vzpomínkových akcích. Na jednu takovou přivedl před dvěma lety bubeník PM Bandu Tomáš Waschinger kluky, se kterými zkoušel. Dostal jsem nabídku, abych si s nimi něco nazpíval. Už při prvním setkání jsme si sedli, což byl základ vzniku kapely Všichni svatí.

Proč máte takové jméno?

Protože máme jména svatých. V kapele jsou Petr, Marek, Tomáš, Jan a druhý Petr má přezdívku Šimon. Také je v tom samozřejmě kus ironie, protože nikdo z nás svatý není.

Na své cestě jste přeskočili období těžkých začátků. Brzy jste vydali desku…

My se ve zkušebně také trápili. Je ale pravda, že ta naše je pěkná, není to sklep, je v ní teplo a je dobře osvětlená. Tvůrčí proces musí proběhnout vždycky, to nás neminulo. Protože máme v kapele člena, který ji finančně velmi podporuje, začali jsme brzy hledat producenta, se kterým bychom album nahráli. Petra Váňu, našeho kytaristu, napadl Steve Bush, jenž spolupracoval na raných albech kapely Stereophonics. Oslovili jsme ho, on si naše demosnímky poslechl a práci na desce přijal. Točili jsme v Bruselu a album se mixovalo v Londýně. Plně jsme se odevzdali do rukou producenta. Dali jsme mu důvěru a on se podílel na výsledném zvuku naší hudby zásadní měrou.

Pokud vím, o postu producenta jste jednali i s Ivanem Králem. Nedohodli jste se?

Sešli jsme se s ním, pracovali spolu, bylo to velmi zajímavé. Nakonec jsme se ale nedohodli, protože Ivan je bytostně ponořen v hudbě šedesátých let. My jsme sice také dost zkušení, ale chtěli jsme nahrát popovou desku. Ze spolupráce s Ivanem zůstala písnička Mars, kterou pro nás napsal.

Baskytaristou kapely je Marek Čmejla, který je obviněný v kauze Mostecká uhelná. Současně je to člověk, bez jehož financí by nevzniklo album a kapela by možná neexistovala. Co budete dělat, když bude muset nastoupit do vězení?

Rád bych se ohradil vůči zmínce o financování. Větší investicí bylo studio a práce skvělého producenta, což jsou dnes vlastně již celkem dosažitelné mety i pro menší kapely. Pro vaši informaci – tyto náklady se dělily rovným dílem, takže Marka tento projekt nestál o nic více než nás ostatní. Co se týče kauzy s ním spojované, jsme připraveni na vše. Pokud dojde k tomu, že bude muset do vězení, přerušíme činnost a počkáme, až se vrátí. Podstata naší skupiny je totiž v tom, že je nám spolu dobře. Mám-li mluvit za sebe, poznal jsem Marka jako dobrého člověka. Nevěřím tomu, že by udělal něco špatného, a moc mu přeju, aby se mu to podařilo i prokázat u soudu.

Jste ambiciózní kapela?

Pokud jde o mě, šoubyznys znám, pohybuju se v něm dvacet let, vím, jak funguje, nemyslím si, že je to nejlepší místo k životu, a mám rád i spoustu jiných věcí. Pro mě jsou Všichni svatí radost a budu rád, když naše písničky budou hrát v rádiu. Ve svém věku vím, že úspěch není to nejdůležitější v životě. Ve skupině jsou ale lidé, kteří mají ambice vyšší. Třeba proto, že před vznikem Všech svatých dlouho nehráli.

Reklama

Výběr článků

Načítám