Hlavní obsah

Příběhy nositelky Nobelovy ceny

Právo, František Cinger

Podle poslední povídky souboru Drahý život pojmenovala loňská nositelka Nobelovy ceny, Kanaďanka Alice Munroová (1931), knihu, kterou nakladatelství Paseka představuje její literární mistrovství. Poprvé to bylo v roce 2003 s titulem Už dávno ti chci něco říct.

Foto: ČTK

Nositelka Nobelovy ceny Kanaďanka Alice Munroová.

Článek

Nyní jde o závěrečnou ze čtyř povídek čtrnáctičlenného celku, o nichž autorka říká, že vlastně ani povídkami nejsou - spíš autobiografickými vzpomínkami. Přesto se v nich naplno projevují rysy jejího stylu. Soustředění na jednoduché věty zavádějící čtenáře do měněného prostředí, které často určuje i téma příběhu.

Nechybí jisté ponaučení jako v případě otcova shovívavého vztahu k přiznání dcerky, která nemůže spát, protože ji pronásleduje pocit, že ublíží své sestře. „Lidé občas mívají divné myšlenky,“ řekne jí vlídně a klidně poté, co uviděl v její tváři zmatek: „Hezký sen by tě z postele nevyhnal.“ A zlá můra pojednou zmizela.

Někdy je to jediná věta, která tvoří základ zážitků, a to z různých dob. Třeba od chvíle, kdy Munroová jako dívka vnímala přítomnost anglických letců, cvičících se v Kanadě na boje s Němci, nebo při návratu vojáka z té strašné války či zcela současný příběh matky, v němž „nechybělo ani tělo, přiměřeně opotřebované, ale zdatné a neuvěřitelně žádoucí“.

A pojednou nejde ani tak o ukojitelnou vášeň jako o strach pociťovaný k malé dcerce zanechané ve vedlejším vlakovém kupé, které najde po návratu prázdné.

Často je to fantazie dospívajícího člověka, která vede k návratům k určitým zážitkům v době, kdy už jako dospělí hledíme na svět jinýma očima. Nebo vliv smrti blízkého člověka, všechno se změní - avšak žít se musí dál a i tušení vlastního konce je pro spisovatelku jen začátkem budoucího děje.

Vrcholem jsou příběhy, kdy čtenář vnímá očima vyprávějícího cosi, a pohled „z boku“ po chvíli ozřejmí, že se vše událo úplně jinak. A v tu chvíli je na místě dát za pravdu švédské komisi, jejíž tajemník při udělení Nobelovy ceny řekl: „Malí lidé, velké pocity... Jde o mistryni současné povídky.“

Alice Munroová: Drahý život
Paseka, přeložila Zuzana Mayerová, 280 stran, 299 Kč, e-kniha 149 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám