Hlavní obsah

Ústecké Činoherní divadlo definitivně končí

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Umělecký soubor současného Činoherního divadla v Ústí nad Labem nevstoupí do nové příspěvkové divadelní organizace zřízené městem. Nabídku nedostali všichni členové souboru a herci chtěli být jednotní. To znamená po 42 letech konec kontinuity činoherní formy divadla v Ústí.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zaměstnanci divadla se sešli na posledním představení v neděli.

Článek

„Jsem přesvědčen, že za zánik mohou politici,“ uvedl ředitel divadla Vladimír Čepek.

Divadlo přerušilo od února provoz kvůli problémům ve financování. Město totiž narychlo v půlce sezóny oznámilo, že divadlo bude dotovat jen granty a současné scéně došly peníze na další provoz.

S diváky se herci rozloučili sérií sedmi představení v minulém týdnu. Ta se hrála za obrovského zájmu diváků, kteří hry sledovali nejen v sále ale i přenos v předsálí a před divadlem.

Když zastupitelé rozhodovali o zřízení nového divadla, město tvrdilo, že nabídku dostanou všichni členové současného souboru. To se ale nestalo. „Umělecký soubor byl připraven vstoupit, a udržet tak kontinuitu tvorby v Činoherním studiu, vedení města však této možnosti zabránilo, neboť nepovolilo vstup uměleckému šéfovi Filipu Nuckollsovi, současnému řediteli Vladimíru Čepkovi a dvěma hercům Jiřímu Maryškovi a Jaroslavu Haidlerovi,“ uvedla mluvčí divadla Jana Válková. Dodala, že účelový výběr lze považovat za první krok jistého omezování umělecké svobody.

„Nesouhlasím s kádrováním a cenzurou v roce 2014,“ vysvětlila své důvody, proč do nové organizace nevstoupí, herečka Nataša Gáčová.

Foto: cinoherak.cz

Ředitel Vladimír Čepek

Radnice již začala s výběrem nového uměleckého šéfa, přihlášky přijímá do konce května, nový šéf by pak s prací měl začít od poloviny roku.

Herci i technický personál dostali na konci minulého týdne modelové smlouvy, ke kterým se měli vyjádřit. Podle Válkové obsahovaly řadu chyb a rozporů se zákoníkem práce. Upravené smlouvy ale podle slibu v pondělí upravené zpět nedostali. Podle magistrátu jim v pondělí právník dal dotazníky, na základě kterých by pak vytvořil nové pracovní smlouvy. „Tiskopisy jsou k dispozici všem, kteří mají o zaměstnání v příspěvkové organizaci zájem,“ uvedla v prohlášení ústecká radnice.

Většina souboru v pondělí podepsala výpovědi. Herci si hledají již práci jinde. „V posledním týdnu přijížděli umělečtí šéfové z celé České republiky a velká řada herců už dostala nabídky,“ uvedla Válková.

Divadlo čeká v tomto týdnu stěhování, protože dostalo výpověď z nájmu. Herci se ale budou snažit něco z divadla v Ústí stále udržet, spoléhají i na podzimní komunální volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám