Hlavní obsah

Cenu Thálie za celoživotní dílo si odnesl Josef Somr

• Aktualizováno
Novinky, Ondřej Kořínek, pit

Patnáct barevných skleněných plastik udělovaných za mimořádný výkon na divadelních pódiích znají své majitele. V Národním divadle se již po jednadvacáté předávaly Ceny Thálie. Největší potlesk si od publika vysloužil Josef Somr, který dostal cenu za celoživotní dílo v oboru činohry. Zvláštní cenu Kolegia za umělecký přínos obdržel Ladislav Smoček.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Josef Somr převzal Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství.

Článek

„Thálie znamená kvetoucí, to se nám dneska hodí, protože venku vypuklo jaro,“ odstartoval galavečer moderátor večera Antonín Procházka. Odborná porota vybírala v osmi kategoriích. Devítičlennému kolegiu pro udílení cen nově předsedal hudební skladatel Zdeněk Barták.

Za bouřlivého potlesku ve stoje si za celoživotní dílo v oboru činohry Cenu Thálie převzal Josef Somr. „Vážení, děkuji prezidentu asociace. Já stejně vím, že to není za celoživotní mistrovství, je to hezký dárek k mým nedožitým osmdesátinám. Chci říct, zatím nedožitým. Vynasnažím se, abych se jich dožil, ale i přežil. Zbývá mi na to jenom 14 dnů. Opravdu si ceny vážím,“ řekl přítomným lehce roztřeseným hlasem Somr.

Převzít si cenu z rukou Jana Přeučila v kategorii umělce do 33 let přišel Martin Siničák, kterému zbývají do vyčerpání věkového limitu necelé dva měsíce. „Musím říct, že je to příjemný pocit nebýt bezcenný,“ řekl po převzetí ceny Siničák a pozval diváky do brněnského HaDivadla, kde účinkuje.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Martin Siničák převzal cenu Thálie 2013 pro činoherce do 33 let.

Večer pokračoval představením nejlepší herečky v kategorii muzikál, opereta nebo jiný hudebnědramatický žánr. Porotce okouzlila herečka těšínského divadla Lucie Bergerová. „Všichni mi říkali, ať si něco připravím, ale já si nic nepřipravila, takže budu improvizovat. Chci poděkovat kolegiu a svým kolegům,“ sdělila s úsměvem na rtech Bergerová, která cenu dostala za roli Alžběty Báthoryové v inscenaci Báthoryčka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Lucie Bergerová převzala cenu Thálie 2013 v oboru opereta, muzikál a jiné hudebnědramatické žánry.

Cena za roli Zorra 

Dana Moravková a Petr Malásek společně předali cenu v mužské kategorii herci Marku Holému za roli Zorra ve stejnojmenné inscenaci. „Jsem vlastně strašně rád, že jsem to dostal, protože mi můj osmiletý syn řekl, že když cenu nedostanu, abych se nevracel domů,“ reagoval na ocenění Holý.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Marek Holý převzal 29. března v Praze cenu Thálie 2013 v oboru opereta, muzikál a jiné hudebnědramatické žánry.

Cenu za celoživotní dílo v kategorii muzikál, opereta nebo jiný hudebnědramatický žánr kolegium udělilo Dagmar Rosíkové-Němcové. Cenu převzala vnučka Štěpánka Andělová.

Sabina Laurinová a ministr kultury Daniel Herman předali v kategorii balet, pantomima nebo jiný tanečnědramatický žánr cenu Martě Drastíkové, která ve hře Romeo a Julie ztvárnila hlavní roli jako Julie. „Já raději tančím, než mluvím, ale přesto děkuji herecké asociaci a všem, kteří pracovali na mé roli, rodině a příteli,“ uvedla dojatá Drastíková.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva ministr kultury Daniel Herman a herečka Sabina Laurinová předali 29. března v Praze Martě Drastíkové cenu Thálie 2013 v oboru balet, pantomima a jiné tanečnědramatické žánry.

Mužským tanečním výkonem okouzlil členy kolegia Ondřej Vinklát. Cenu obdržel stejně jako Drastíková za hru Romeo a Julie, kde si zahrál jejího partnera.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ondřej Vinklát převzal z rukou herce Zdeňka Junáka (vlevo) cenu Thálie 2013 v oboru balet, pantomima a jiné tanečnědramatické žánry.

Vlastimil Harapes vyhlásil cenu za celoživotní přínos v kategorii balet, kterou obdržel Petr Koželuh. „Děkuji za nádherný okamžik a hlavně mé partnerce nejen herecké ale i životní. Dále svým dalším kolegům, Baletu Praha a dalším hercům,“ řekl po převzetí skleněné plastiky Koželuh.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Koželuh (vpravo) převzal z rukou Vlastimila Harapese cenu Thálie za celoživotní taneční mistrovství.

Pohled do zákulisí divadel 

Mezi jednotlivými kategoriemi nabízela režie pod vedením Ondřeje Kepky pohled do zákulisí divadel. Vtipnými a nápaditými komentáři představili práci herců, režisérů a dalších zaměstnanců.

Za mimořádný jevištní výkon v kategorii opery ocenila porota herečku Janu Šrejma Kačírkovou. V inscenaci Anna Bolena si zahrála roli Anny. „Chci poděkovat asociaci, chci poděkovat rodině a dědovi a doktoru z podolské nemocnice, který se o mě postaral před 14 dny, kdy jsem porodila dceru Aničku,“ uvedla Kačírková.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Scenárista a herec Gustav Oplustil předal cenu Thálie v oboru opera Janě Šrejma Kačírkové.

Nejlepším mužským výkonem byla oceněna role Sira Johna Falstaffa ve hře Falstaff, kterou ztvárnil Jiří Přibyl.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Přibyl převzal cenu Thálie 2013 v oboru opera.

Svým celoživotním operním dílem byl ohodnocen Zdeněk Švehla, za kterého na jevišti promluvila jeho vnučka. Poděkovala za Zdeňka Švehlu nejen asociaci a jeho zesnulé ženě, ale také kolegům bývalým i současným.

Zvláštní cenu Kolegia dostal za umělecký přínos v oboru činohra Ladislav Smoček, který stál u zrodu pražského Činoherního klubu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Režisér Ladislav Smoček (vpravo) převzal z rukou hudebního skladatele Zdeňka Bartáka při udělování cen Thálie 2013 Zvláštní cenu Kolegia.

„Moje díky tento večer platí výhradně a jenom kolegiu pro udílení cen Thálie, protože chápou moje snažení a snažení mého divadla, které se vyjadřuje zásadně přes herce,“ poděkoval na pódiu Smoček.

V druhé polovině sobotního večera převzal cenu za celoživotní mistrovství v oboru loutkového divadla Zdeněk Peřina. „Jsem přímo dojat za ocenění. Děkuji svým kolegům, se kterými jsem pracoval. Vidíte, každý z vás se tady leskne,“ ukázal přes televizní obrazovky svým kolegům skleněnou plastiku Peřina.

Cena putovala také do Ostravy 

Jako poslední byli odměněni herci v kategorii činohry. Nejlepší ženský výkon předvedla v inscenaci Můj romantický příběh v roli Amy Tereza Vilišová. „Moc děkuji za křehkou a velkou cenu, snad ji vlakem do Ostravy převezu celou. Jinak děkuji mé rodině a omlouvám se svým kolegyním, které byly nominovány,“ konstatovala Vilišová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tereza Vilišová převzala z rukou herečky Gabriely Vránové (vlevo) cenu Thálie 2013 v oboru činohra.

Mužským výkonem zaujal a cenu od Hany Maciuchové a Petra Dvořáka převzal Petr Mikeska, který si zahrál Paula Verlaina v inscenaci Úplné zatmění.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Mikeska (vpravo) převzal z rukou herečky Hany Maciuchové a ředitele České televize Petra Dvořáka Cenu Thálie 2013 v oboru činohra.

„Dámy a pánové, dobrý večer. Nepřál bych vám slyšet mé rozbušené srdce. Přišlo mi krajně nevkusné připravovat si řeč na něco, na co nemám, ale teď by se mi hodila,“ promluvil dojatým hlasem k divákům Mikeska.

Ceny Thálie za rok 2013
Přehled oceněných umělců:
Činohra:
Ženský výkon:
Tereza Vilišová (role Amy ve hře Daniela C. Jacksona Můj romantický příběh, Divadlo Petra Bezruče, Ostrava)
Mužský výkon:
Petr Mikeska (role Paula Verlaina ve hře Christophera Hamptona Úplné zatmění, Městské divadlo Mladá Boleslav)
Opera:
Ženský výkon:
Jana Šrejma Kačírková (titulní role v opeře Gaetana Donizettiho Anna Bolena, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)
Mužský výkon:
Jiří Přibyl (titulní role v opeře Giuseppe Verdiho Falstaff, Moravské divadlo, Olomouc)
Opereta, muzikál a jiný hudebně dramatický žánr:
Ženský výkon:
Lucie Bergerová (role Alžběty Báthoryové v muzikálu Báthoryčka, Těšínské divadlo, Český Těšín)
Mužský výkon:
Marek Holý (titulní role v muzikálu Zorro, Divadlo Hybernia, Praha)
Balet a pantomima a jiný tanečně dramatický žánr:
Ženský výkon:
Marta Drastíková (role Julie v baletu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, Národní divadlo, Praha)
Mužský výkon:
Ondřej Vinklát (role Romea v baletu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, Národní divadlo, Praha)
Ceny za celoživotní dílo:
Dagmar Rosíková (opereta, muzikál)
Josef Somr (činohra)
Petr Koželuh (balet)
Zdeněk Švehla (opera)
Zdeněk Peřina (loutkové divadlo)
Zvláštní cena Kolegia pro udělování cen Thálie:
Ladislav Smoček (režisér, dramatik a spoluzakladatel pražského Činoherního klubu)
Cena prezidia Herecké asociace pro mladého umělce do 33 let v oboru činoherní tvorby:
Martin Siničák (HaDivadlo, Brno)

Reklama

Výběr článků

Načítám