Hlavní obsah

Björk na DVD zkoumá vztah přírody, hudby a technologie

Novinky, Stanislav Dvořák

Islandská hudebnice Björk vydá na DVD neobvyklý dokument When Björk Met Attenborough (Když Björk potká Attenborougha), kde s britským popularizátorem vědy Davidem Attenboroughem rozebírá fascinující paralely mezi hudbou a přírodou.

Článek

Firma One Little Indian chystá mezinárodní vydání DVD na 5. května. Film byl inspirován zpěvaččiným multimediálním projektem Biophilia z roku 2011, který doprovázel vydání osmého studiového alba a koncertní šňůru.

„Tenhle projekt je oslavou toho, jak funguje zvuk v přírodě,” uvedla Björk, která ve filmu mluví nejen o hudbě, ale i o technologiích a budoucnosti. Její velký fanda David Attenborough se zamýšlí například nad tím, kde existuje hudba v přírodě, nad matematickým modelem hudby a podobně.

Psychiatr a neurolog Oliver Sacks zase vysvětluje, jak blahodárný vliv má hudba na mozek a vysvětluje, proč bychom měli brát produkování a poslouchání hudby velmi vážně.

Björk měla projekt Biophilia představit i na festivale Colours of Ostrava 2012, ale ze zdravotních důvodů se to nepodařilo. Patří k nejuznávanějším osobnostem světové hudební scény, byla nominována na Grammy a Oskara a je držitelkou čtyř cen Brit Awards.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám