Hlavní obsah

Fanatický DJ prohledává africké skládky, aby našel vinylové poklady

Novinky, Stanislav Dvořák

Frank Gossner je neskutečný hudební nadšenec. Tento německý DJ se vypravil do Afriky, aby v často nechutně špinavých místech vyhrabal ze zapomnění vinylové poklady se starou afro hudbou. BBC ho nazvala „archeologem funku”.

Foto: Daptone Records

Znovu vydaná africká deska Paxe Nicholase, která odstartovala dobrodružnou cestu německého DJe.

Článek

Frank Gossner cestuje po černém kontinentu a doslova se hrabe ve špíně. Odměnou mu za to nejsou tučné šeky, ale staré ztrouchnivělé desky, které vyčistí, digitalizuje a pouští na svých show. Africkým vinylům propadl před deseti lety, když v USA v jednom nigerijském obchůdku narazil na málo známou desku Paxe Nicholase a „psychedelický afrobeat” se stal jeho osudem.

„Fakt jsem se do té desky zamiloval,” popsal své začátky Gossner. Snažil se hledat více podobných starých vinylů, jenže zjistil, že ani v dnešní době internetu to není snadné. Proto se sbalil a odjel do Afriky.

První zastávkou byla Guinea, kde ho překvapilo, že vinylové obchody tam prakticky neexistují (v Evropě a USA přitom dnes vinylový trh naopak roste, vydává se stále více retro rockových a jazzových alb, která se prodávají za značné částky). V celé západní Africe podle Gossnera existuje jediný malinký obchod v Conakry.

V deskách se usídlil hmyz

Desky se však často dají najít v opuštěných afrických skladech, zatuchlých sklepech a vybombardovaných prázdných budovách. Jeden sklep v Nigérii označil DJ Gossner za „senzační”.

Bývalý majitel zaniklého labelu tam naházel tisíce alb a Gossner je s přáteli řádně prozkoumal. „Většina oken byla rozbitá, takže tam nalétal hmyz a zabydlel se v těch deskách. Vypadalo to tam jako po vinylové cunami, která zaplnila celý prostor,” zavzpomínal DJ.

„Bylo tam strašné horko. Během období dešťů je tam tak vlhko, že na tom roste plíseň. Pak zase přijde sucho a ta plíseň začne užírat papír a kartón. Ten proces se opakuje rok za rokem - plíseň, mokro, pak to schne a křehne a rozpadne se to na prach. Takže po dvou nebo třech dekádách si rozvíříte prach a co je ještě horší i spóry plísně, přímo do obličeje a dýcháte to, z čehož můžete vážně onemocnět. Proto jsem tam pobíhal s ochrannou maskou,” dodal.

Desky hledal i s pomocí plakátů, které vyvěšoval na nárožích. Tak našel třeba skupinu Psychedelic Aliens. Jejich frontman Malek Crayem viděl plakát, kontaktoval ho a skončilo to novým vydáním alba Psycho African Beat.

Svůj idol nenašel v Africe, ale za humny 

Největší překvapení ale Gossnera čekalo, když vypátral svůj idol - Paxe Nicholase. Nebydlel totiž v Africe, ale v Gossnerově domovině, v Berlíně. Tam mu odvyprávěl celý svůj příběh o tom, jak hrál s Felou Kutim a zažil represe nigerijské armády.

Legendární Fela Kuti byl nigerijský muzikant, který začátkem šedesátých let založil kapelu Koola Lobitos. Pod vlivem amerických muzikantů začal mísit africkou hudbu s jazzem, soulem a funkem. V roce 1969 odjel poprvé hrát do USA a silně ho zaujala politika radikálních černošských hnutí.

Pak se vrátil do Nigérie a založil vlastní studio. V roce 1977 ve svém hitu Zombie kritizoval vojenský režim a následně byl mnohokrát zatčen, jeho studio bylo zničeno a mnoho spolupracovníků zabito. Svůj život ukončil Fela Kuti jako rocková hvězda - milovník marihuany a sexu zemřel na AIDS v roce 1997, pár let po Freddiem Mercurym.

Nicholasovo staré album nakonec znovu vyšlo u známého labelu Daptone Records v Brooklynu a zpěvák dodnes koncertuje. Ukázky a podrobný životopis najdete na jeho stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám