Hlavní obsah

Rolando Villazón v Praze nabídne koncert s hudbou Mozarta

Do magického světa hudby Wolfganga Amadea Mozarta zavede posluchače 28. března na svém koncertu v pražském Obecním domě proslulý tenorista Rolando Villazón. Pěvce doprovodí Basilejský komorní orchestr, který se v metropoli představil loni, když doprovázel mezzosopranistku Cecilii Bartoliovou, informovala Alena Nachtigalová. Na koncertu mimo jiné vedle árií zazní ukázky ze Symfonie č. 38 D dur Pražská.

Foto: Právo - Petr Horník

Tenorista Rolando Willazón

Článek

Sezónu 2013/2014 zahájil Villazón jako Mozartův Lucio Silla na Musikfestu v Brémách a Mozart také celé jeho sezóně dominuje: představí se jako Don Ottavio v berlínské Státní opeře a Vídeňské státní opeře, Ferrando v Cosi fan tutte v La Scale a vůbec poprvé bude zpívat Belmonta v Únosu ze serailu, a to ve Festspielhausu Baden-Baden. Při turné s Mozartovými koncertními áriemi navštíví Berlín, Londýn, Paříž, Dortmund, Prahu a Vídeň.

V Praze mexický pěvec Villazón vystoupil poprvé v roce 2007, od té doby se vrátil několikrát. Loni programem svého koncertu v zaplněné Smetanově síni Obecního domu vzdal hold Giuseppe Verdimu. Villazóna doprovodil Český národní symfonický orchestr (ČNSO) pod vedením španělského dirigenta ruského původu Guerassima Voronkova.

Villazón vtrhl po vítězství v soutěži Operalia Plácida Dominga v roce 1999 na mezinárodní scénu a rychle se na ní prosadil. Ještě v roce 1999 debutoval v Evropě rolí rytíře Des Grieux v Massenetově Manon v Janově a hned poté v Pařížské národní opeře jako Alfredo v La traviatě a ve Státní opeře v Berlíně jako Macduff v Macbethovi. Jako uznávaný koncertní umělec se představil s předními orchestry, dirigenty i pianisty na koncertních pódiích po celém světě. Je nositelem celé řady prestižních vyznamenání včetně francouzského titulu Rytíř Řádu umění a literatury.

Reklama

Výběr článků

Načítám