Hlavní obsah

Čínský prezident poprvé v EU, Česko nenavštíví

Čínský prezident Si Ťin-pching v sobotu v Nizozemsku zahájil svou první návštěvu Evropy od svého nástupu do čela státu začátkem loňského roku. Jeho cesta zahrne dále Francii, Německo a Belgii, stejně jako bruselské instituce EU. Předmětem jeho rozhovorů bude kromě jiného vývoj kolem Ukrajiny a obchodní spolupráce.

Foto: Andrej Isakovic/Pool , Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Peking se před týdnem zdržel při hlasování v Radě bezpečnosti OSN o rezoluci odsuzující referendum na Krymu. Kromě Číny, jež se zdržela hlasování, a Ruska, které text vetovalo, se pro něj vyjádřili všichni ostatní členové rady.

Tento postoj bude chtít od čínského prezidenta vysvětlit především jeho americký protějšek Barack Obama, který se s ním setká na okraj pondělního bezpečnostního summitu v Haagu. Na summitu má 50 nejvyšších představitelů jednat o odvrácení hrozby jaderných teroristických útoků.

Významnou, možná z jeho pohledu hlavní náplní pobytu čínského prezidenta v Evropě, bude také obchod. Vzal s sebou skupinu asi 200 čínských podnikatelů. Podle webu BBC se očekává, že Číňané objednají na 150 letounů typu Airbus. Si Ťin-pching také jako vůbec první čínská hlava státu navštíví bruselské sídlo EU, která je hlavním obchodním partnerem Číny.

Reklama

Výběr článků

Načítám