Hlavní obsah

Pro Josefa IX. je pop jasná řeč

Právo, Jaroslav Špulák

Nové album poprockového zpěváka Josefa IX. vyšlo už na konci loňského roku a jmenuje se Hvězdy stárnou nad hvězdárnou.

Foto: archív umělce

Josef IX. je muž mnoha tváří.

Článek

Zpěvák, který se na české scéně pohybuje řadu let, na něm nabídl sérii příjemných melodií s nenáročnými, nicméně zcela funkčními texty.

„Vydal jsem bezmála deset alb. Ani je už nepočítám,“ říká. „Před lety jsem se dal cestou středního proudu a budu v tom pokračovat napořád. Jsem v podstatě popový písničkář. Možná je ten můj pop tvrdší, protože mám v doprovodné kapele mladé muzikanty, ale pořád svou hudbu považuju za střední proud.“

Filozofie Josefa IX. je neměnná. Každou písničku píše s tím, aby v ní byla jasná a zapamatovatelná melodie. „Věřím, že texty na mém novém albu jsou vyzrálejší než v minulosti. Řada lidí mi to řekla. Dávám do nich přibývající životní zkušenosti a do obsahu lidské příběhy. Například písnička Od první chvíle je o tom, jak jsem potkal svou současnou ženu. Pro mě je to nesmírně silný příběh,“ konstatuje.

Josef IX. je pilný člověk. Na pódiích ho lze vidět nejenom s jeho kapelou, ale také jako člena revivalové skupiny, která má ve svém repertoáru písničky slovenského zpěváka Petera Nagye.

V neposlední řadě působí na hudební scéně jako DJ Kofola, tedy chlapík, který jezdí od štace ke štaci a na diskotékách lidem pouští písničky.

„Dýdžejování je také muzika. Jen je fyzicky i psychicky mnohem náročnější než koncert. Vystoupení jsou dlouhá, na cestách jsem celý víkend, jezdí se přes noc a člověk spí v neosobních hotelech. Byl bych rád, kdybych se jednou dostal do fáze, kdy budu jezdit pouze na koncerty s kapelou,“ uzavírá Josef IX.

Reklama

Výběr článků

Načítám