Hlavní obsah

RECENZE: Jak se balí podle příruček

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Karel Janák, který nadělil teenagerům Snowboarďáky a Rafťáky, natočil novou romantickou komedii 10 pravidel jak sbalit holku. Hlavní role dal Matouši Rumlovi a Kristíně Svarinské.

Foto: Dawson Production

Kristína Svarinská ve filmu 10 pravidel jak sbalit holku

Článek

Hrdina komedie Marek (Ruml) je vylíčen jako nepraktický a poněkud ušlápnutý student astrofyziky, který neumí oslovit svou vyvolenou, v jeho očích dokonalou dívku snů (Svarinská), která je vzdělaná, elegantní, a navíc dcera velvyslance. Aby toho nebylo málo, točí se kolem ní úlisný kamarád v podání Jakuba Prachaře.

Přátelé nešťastného Marka zavolají na pomoc jeho otce (Miroslav Donutil), vydavatele rádoby moudrých příruček o tom, jak se má „balit“. Balení dívky snů pojmou jako manévry a zapojí se všichni i s celou mateřskou školkou.

Ruml je ve své roli docela roztomile nejistý, tu a tam rozesměje. U Svarinské film nedá šanci poznat, jestli je dobrá herečka, protože nemá co hrát. Je pasivním objektem a rozdává úsměvy.

Sblížení, urážení, usmíření

Děj rozverné komedie je podle očekávání zcela nepravděpodobný a je otázkou, zda se tím u tohoto žánru vůbec zabývat. Každopádně samotná hlavní postava je těžko uvěřitelná (student astrofyziky věří na horoskopy). Tak neskutečný popleta, mladší verze inspektora Clouseaua, by se hodil do crazy komedie, ale toto není crazy, celek chce být mainstreamově romantický.

V pravý čas přijde (jako podle příručky Jak natočit nevýraznou kopii amerických komerčních komedií) povinný zvrat, kdy se dívka snů urazí, protože najde jeho plány, jak ji balit. Zbytek filmu se musí hrdina omlouvat, aby mohl přijít happy end s psychologicky ne úplně vysvětleným návratem dívky. Komedie vcelku neklesla pod dnešní průměr, ale Vejdělkovy filmy mají přece jen dospělejší a propracovanější scénáře.

Celkové hodnocení: 55%

Reklama

Výběr článků

Načítám