Hlavní obsah

RECENZE: Ulice Kyjeva optikou Eugena Kukly

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotograf Eugen Kukla navštívil třikrát Ukrajinu a zdokumentoval dění v ulicích města, jehož jméno v poslední době skloňovala všechna světová média. Berme tuto expozici jako exkurzi do míst, do kterých bychom se my sami asi těžko dostali i odvážili. Eugen Kukla tam jel za nás a přinesl svědectví, které mohl vytvořit díky tomu, že si vše prožil na vlastní kůži.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Kníže Schwarzenberg a jeho ukrajinská momentka

Článek

Dávejte si pozor na své věci, bohužel i zde se krade – stojí na cedulce, která visí v galerii na věšáku. Pokud bychom měli větu parafrázovat tak, aby se vztahovala k dění na fotografiích, museli bychom říci - Dávejte si pozor na svou zemi, bohužel i ta se krade. Většina Ukrajinců si totiž nyní myslí, že část jejich země odcizil, nebo spíš ukradl větší a agresivnější soused.

To je jeden dojem, který z Kuklových fotografií můžeme získat. Z lidí na fotografiích čiší úžasné odhodlání postavit se přesile. Vlající žlutomodré vlajky, barikády pod billboardy, unavená Kličkova tvář i prostřílené sklo v okně jsou kulisami velkého dramatu. Možná by se dalo říci – pouhými kulisami. Hlavní dramata se přece odehrávají uvnitř. Uvnitř fotografií, uvnitř ulic a uvnitř lidí.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Vztyčování kříže má vždy tajemnou a mystickou atmosféru.

Kukla má úžasný cit pro vystihnutí určité situace, o vypíchnutí zásadních věcí (často i detailů), které celkovou atmosféru obrazu podtrhnou. Je lhostejné, jestli umělec fotí černobíle nebo barevně, dokáže totiž určitý umělecký styl vždy podřídit celkovému výrazu.

Když na černobílé fotografii vztyčují anonymní ruce dřevěný kříž, napadnou nás dozajista barokní mistři, kteří podobnou tematiku zpracovávali. Takové téma má stále sugestivní atmosféru a je jedno, z jaké doby dílo pochází,

Kukla na fotografiích přiblížil události, které nás zasahují mnohem více, než si jsme ochotni přiznat. Když vidíme na obrázcích knížete Schwarzenberga a pod ním kdesi v mlze rozplizlou masu lidí, dojde nám, že se to může stát i u nás.

Svědectví z ulic Kyjeva
Knihovna Václava Havla, Praha, do 23. března

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám