Hlavní obsah

Z amazonského pralesa chce Otto Placht dobýt Prahu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaapadesátiletý malíř Otto Placht v létě představí svou tvorbu ve Špálově galerii v Praze, kde také pokřtí svou monografii.

Foto: archiv Špálovy galerie

Malíř Otto Placht představí ve Špálově galerii v Praze svou tvorbu.

Článek

V osmdesátých letech vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze a tři roky působil jako asistent v ateliéru Jiřího Načeradského. V roce 1993 se ale setkal s peruánským šamanem Pablem Amaringem a vypravil se za ním do městečka Pucallpa, kde se v nedaleké vesnici usadil a oženil s dívkou z kmene Šipibó. Jeho osud tak trochu připomene postimpresionistu Paula Gauguina, který před civilizací uprchl na Tahiti.

Sám Placht tvrdí, že expresivní obrazy tvoří v duchu tradičních šamanských rituálů a že vyjadřují magičnost amazonského pralesa, v němž žije. Projevuje se v nich také energie ayahuasky, drogy získávané indiány z lián, i jeho vlastní zkušenost s vibracemi z divoké přírody kolem. Rozměrné kompozice působí na diváka jako divoký rej nejrůznějších motivů, symbolů a bizarních forem.

Placht má v nyní výstavu v Galerii výtvarného umění v Mostě (do 15. dubna) a v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem (do 30. března).

Bilance ve Špálově galerii má být završením jeho uměleckého návratu domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám