Hlavní obsah

Jak na holky? Odpověď nabízí film Karla Janáka 10 pravidel…

Právo, Věra Míšková

Jak vztahy dokážou komplikovat život a jak z toho se ctí a bez zlomeného srdce vybruslit, to zkoumal, sepsal a také natočil režisér Snowboarďáků, Rafťáků i Ro(c)ku podvraťáků i úspěšné pohádky Jak žijí rytíři Karel Janák.

Foto: Falcon

Kristína Svarinská a Jakub Prachař

Článek

Hrdinou komedie 10 pravidel jak sbalit holku je kluk takzvaného vědátorského typu. Víc než holky ho zajímá astrofyzika a jeho největší láskou jsou hvězdy a horoskopy. Je ale nabíledni, že takhle to nepůjde donekonečna. A tak Markovi jednoho dne zkříží cestu dívka, do níž se zamiluje jednak po uši, jednak beznadějně.

V tu chvíli vstupují do hry kamarádi a vtáhnou do ní i Markova otce, autora bestsellerů na téma Jak získat ženu. Společně připraví pro Marka plán…

Foto: Falcon

Miroslav Donutil hraje ve filmu 10 pravidel… otce rodiny.

„Na začátku milostného vztahu se mohou vyskytnout jen tři základní situace,“ tvrdí scenárista a režisér Janák a vysvětluje: „Kluk je zamilován do holky a ona o něj nemá zájem. Holka chce kluka a on nemá zájem. Mají zájem oba, což je ideální stav a tam žádná pravidla nepotřebujete. Ale ve chvíli, kdy zájem je jednostranný, ať už z jakéhokoliv důvodu, tak to chce vztah nějak zařídit, nastartovat. Můžete postupovat živelně a u toho pochopitelně dělat chyby, anebo na to použijete pravidla.“

Jak přijít o dívku

Janák přečetl spousty knížek, aby věděl, co je takzvaně na skladě. „A přestože jsem byl nejprve skeptický, zjistil jsem, že tam jsou chytré věci a zároveň že tyto rady mohou upozornit na věci, které byste dělat neměli. Zásadou ovšem je, že pokud všechny rady, návody a pravidla používáte jen tak uměle, tak to váš protějšek lehce prokoukne. Takže aplikovat pravidla lze, ale musíte to dělat srdcem,“ zdůrazňuje režisér.

Ten se ovšem v době natáčení sám dostal do situace, kdy někdo jiný začal aplikovat pravidla na jeho tehdejší přítelkyni Veroniku Kubařovou. „Už spolu nejsme. A navíc Veronika hraje v úvodní scéně filmu rozchodu s hlavním hrdinou. Takže jsem si to přivolal, prožil i natočil. Jsem teď vlastně v situaci, kdy bych měl pravidla rychle začít používat,“ přiznává Janák.

Foto: Falcon

Režisér Karel Janák s Miroslavem Donutilem.

Otec a syn

Do hlavních rolí otce a syna obsadil režisér Matouše Rumla a Miroslava Donutila.

„Matouše Rumla znám dlouho, byl to spolužák mé bývalé přítelkyně, hráli spolu v divadle, takže vím, že je skvělý herec a připadalo mi jako strašlivá škoda, že lidé ho znají možná jedině jako Lexu z Comebacku. Nechtěl jsem, aby zůstal v povědomí lidí jen jako trouba s čepičkou, když má na to hrát charakternější role,“ tvrdí o své volbě Janák, který zároveň přiznává, že něco z něj samotného Marek má.

„Bere to upřímně, a po trošku nekalých praktikách sáhne až ve chvíli, kdy se zoufale zamiluje. Ale každý člověk má dvě tváře, takže i postava Markova soka Filipa ze mne něco má. Prostě v každé z těch postav je ze mne kousek.“

Matouš Ruml tvrdí, že se postavě nemusel ani moc přizpůsobovat. „Tu zkušenost mám taky za sebou. Sám jsem býval taky trošku jako Marek. On se v tom životě plácá a motá, je nejistý, hledá svoje místo a já jsem na tom byl kdysi docela podobně. Vlastně jsem se musel přizpůsobit v jediné věci – musel jsem se naučit chrochtat. Tedy jinde, než normálně chrochtám…“ směje se herec.

Miroslav Donutil jako otec vytvoří pro svého syna pravidla, jak získat děvče. Co si o jejich fungování myslí on sám? „Už sám ten návod zakládá komiku celé situace, protože je vlastně zcestný. Žádné pravidlo na lásku neexistuje a nikdy existovat nemůže. A proto i ta naše filmová pravidla do jisté míry fungují a od určitého okamžiku fungovat přestávají a na tom je také postavena celá zápletka příběhu,“ říká Donutil.

V dalších rolích nové komedie uvidíme Kristínu Svarinskou, Jakuba Prachaře, Terezu Nvotovou či Jana Dolanského, který hraje majitele bytu a vášnivého pěstitele marihuany Erika. „Mám tu postavu rád a rád jsem si s ní zavzpomínal na školní léta, i když to nebylo zdaleka tak intenzívní,“ připouští herec a dodává, že pokud by si od Erika přece jen něco vypůjčil, tak schopnost nikam nespěchat. „Kdybych mohl, tak bych byl strašně rád taky tak líný jako Erik,“ směje se Jan Dolanský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám