Hlavní obsah

Ženy ve filmu málo mluví, tvrdí překvapivá studie

Novinky, Stanislav Dvořák

Doktorka Martha M. Lauzenová z univerzity v San Diegu se ve své studii zaměřila na zobrazení žen v amerických filmech. Zjistila například to, že když se ve filmu objeví jakákoliv žena, překvapivě často nic neřekne.

Foto: CinemArt

Cameron Diazová a Penelope Cruzová toho ve filmu Konzultant řekly dost, ale rozhodně nepracovaly. I to studie sledovala.

Článek

Podle studie hrají ženy jen 15 procent hlavních rolí, 29 procent velkých rolí a 30 procent rolí, které ve filmu alespoň něco řeknou. Čísla vycházejí z monitorování 100 nejnavštěvovanějších amerických filmů v roce 2013. Zhruba 13 procent filmů mělo vyvážený poměr ženských i mužských postav, přičemž ty ženské byly málokdy tahounem děje a většinou byly mladší než jejich protějšky.

„Celkově se za poslední dekádu nic moc nemění v tom, kolik žen je protagonistkami filmu a kolik jich má mluvící role. Navíc mají ženy málokdy jasný cíl a málokdy jsou lídry jakéhokoliv druhu,” sdělila Lauzenová listu The Hollywood Reporter.

Studie vzala v úvahu asi 2300 postav z nových amerických produkcí a srovnávala výsledky i s minulými studiemi. Nově se více zaměřila na to, zda jsou pro děj zásadní a zda mohou být považovány za lídra příběhu.

Kdo pracuje víc?

Hlavních rolí bylo překvapivě méně (15 %) než v roce 2011 i 2002. Mluvících rolí, velkých i malých, bylo 30 %, což je méně než v roce 2011, ale více než v roce 2002. Většina všech rolí se pohybovala ve věku kolem dvaceti nebo třiceti let, zatímco u mužů je 55 procent rolí ve věku přes čtyřicet.

Studie šla až do takových detailů, jako je počet zobrazených postav v práci. Mnohem více mužských postav (61 %) je prý ve filmech zobrazeno na pracovišti, když skutečně pracují, zatímco u žen jen 40 %.

U 78 % mužských rolí bylo ve filmu jasné, co přesně dělají, zatímco u ženských je to jen 60 % postav. Až 37 % ženských rolí zařadil výzkum do manuálně pracujících, 28 % do kancelářských pozic a 19 % filmových postav jsou studentky všeho druhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám