Hlavní obsah

The Parov Stelar Band: Nahrávali jsme i v Lucerně

Právo, Šárka Hellerová

Rakouský dýdžej Marcus Füreder alias Parov Stelar je hlavní postavou elektroswingové kapely The Parov Stelar Band, která vystoupí v pátek 14. března v Brně. Své první letošní turné zahájila v pondělí v Berlíně a Brno bude její druhou zastávkou.

Foto: Profimedia.cz

The Parov Stelar Band při loňském přebírání hudebních cen Amadeus. Marcus Füreder druhý zprava.

Článek

Odrážejí se vaše osobní hodnoty a postoje v hudbě Parov Stelar?

Kdybych tomu nevěřil, neměla by má práce smysl. Hlavně ale odráží mé emoce, které mě celkově ovlivňují. Jsem citový člověk, což se promítá ve způsobu, jakým píšu písničky. A protože trávím s kapelou velkou část času, je to právě ona, kdo ty emoce, myšlenky a život utváří.

Píseň Milla’s Dream, první z loňského alba Princess, prý byla nahrávána i v České republice. Jak to s ní bylo?

To je pravda. Části byly nahrány v zákulisí pražské Lucerny. Byla to poměrně náhodná akce, ale podařilo se nám zachytit atmosféru té chvíle. A abych byl upřímný, je to jedna z nejlepších věcí, které se nám kdy povedly. Tu písničku miluju. Jiné části jsme nahráli v našem autobuse a v dalších šatnách, kdekoli jsme byli v náladě pracovat. Takže i Česká republika na ní má svůj výjimečný podíl, z čehož mám velkou radost.

Brněnský koncert bude letos teprve vaše druhé vystoupení. Připravili jste si pro tuto sezónu něco nového?

Samozřejmě, protože naši fanoušci si to zaslouží. Jsem si jistý, že si naši novou show zamilují, protože budeme hudbu prezentovat novým a svěžím způsobem. Lidé se na to musí přijít podívat.

Jaké plány máte pro rok 2014?

V tuhle chvíli pracuji na písních pro nové album. Je to vzrušující, nejsem si ale jistý, jestli vyjde ještě letos. A zbytek uvidíme. Jsem typ umělce, který se rozhoduje dost rychle, takže moc neplánuju. Nechávám se řídit pocity.

Před dvěma lety byla vaše Booty Swing, která cituje píseň Oriental Swing od Lil Hardin Armstrongové, použita v reklamě na Chevrolet. Časopis Bloomberg označil užití písně v reklamě za rasistické. Co si o tom myslíte?

Pro mě je to jednoduché. Ta písnička byla napsaná černou dámou před několika dekádami. Zpívala o problémech s rasismem a pokračující emancipaci žen. To je úžasné. Podle mě tam není žádná kontroverze. Myslím, že vzhledem k době, ve které žila, byla velmi statečná.

Jaké byly pro Parov Stelar nejšťastnější momenty loňského roku?

Velká chvíle pro nás byla, když jsme získali tři rakouské ceny Amadeus. Bylo to poprvé, co nominovaná kapela vyhrála tři ceny najednou. Protože jsme v Rakousku doma, je pro nás významné, že nás fanoušci ocenili. Jinak jsme byli na dlouhém turné, na kterém nás potkalo mnoho šťastných chvil. Řekněme, že to byl šťastný rok.

Loni jste vydal dvě alba, z čehož jedno bylo dvojalbum. Čím to, že jste tak pracovitý?

Jsem rád každý den ve studiu a celou tu dobu pracuji na nových písních. Prostě to musím dělat, protože je to můj koníček, má vášeň. Všechno. Je to pro mě normální.

V České republice už jste vystupoval několikrát. Je u nás dobré elektroswingové publikum?

Skvělé, a nejen pro elektro swing. Opravdu se těším na koncert v Brně, na skvělou párty s vámi se všemi. Každý koncert v Praze byl neuvěřitelný, stejně jako koncert na Rock for People. Mám hodně pozitivních vzpomínek. Rádi se vracíme.

Reklama

Výběr článků

Načítám