Hlavní obsah

Divadlem roku 2013 je ostravská Aréna

– Praha
Právo, Radmila Hrdinová

Sobotní večer V pražském Studiu Hrdinů se v sobotu večer udělovaly divadelní Ceny Alfréda Radoka. Od roku 1992 o nich rozhodují svými hlasy kritikové v anketě vyhlašované časopisem Svět a divadlo. O letošních cenách rozhodovaly nominace 75 kritiků.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Karel Dobrý (vlevo) převzal hlavní cenu v kategorii Mužský herecký výkon.

Článek

Na rozdíl od Cen Thálie, které se důsledně zaměřují na herecké výkony, Ceny Alfréda Radoka zahrnují celé spektrum tvorby divadelní inscenace, od hereckých výkonů přes dramaturgii (cena pro nejlepší uvedenou původní hru roku), scénografii, scénickou hudbu až po divadlo roku a talent roku, kam jsou nominování kromě herců i režiséři a ostatní divadelní profese. Letošním držitelem talentu roku je herec Patrik Děrgel.

V jednotlivých kategoriích se ocitla řada výkonů i divadel mimopražských, o čemž svědčí i udělení ceny Divadlo roku ostravské Komorní scéně Aréna, jejíž umělci se v nominacích Cen Alfréda Radoka vyskytují velice často, ostatně i v nominaci na nejlepší inscenaci roku měla Aréna i svou inscenaci Ruská zavařenina v režii Ivana Rajmonta, jeden z vrcholných zážitků loňského roku.

Dalšími nominovanými na Divadlo roku bylo o královéhradecké Klicperovo divadlo, které tento titul získalo v minulosti již čtyřikrát, Divadlo v Dlouhé Praha (Divadlo roku 2005) a jedna z nejmladších pražských scén - Studio Hrdinů sídlící ve Veletržním palci, kde se také předávání cen konalo. A i když Studio samo nakonec nominaci neproměnilo, získalo cenu pro nejlepší mužský herecký výkon roku pro vynikající sólovou kreaci Karla Dobrého v tamní inscenaci Sorokinova Dne opričníka.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Tereza Vilišová získala hlavní cenu v kategorii Ženský herecký výkon za roli Amy v inscenaci Můj romantický příběh. Nastudoval ji Daniel Špinar v Divadle Petra Bezruče v Ostravě.

Součástí Radokových cen je i dramatická soutěž, kterou letos obeslalo 59 anonymních autorů s celkem 66 texty z Česka, Slovenska a jedním dokonce i z Rakouska. Výběr z vítězných textů uvede Český rozhlas.

Záznam slavnostního večera, který se odehrával formou diskuse moderované Milošem Horanským a Lucií Trmíkovou, odvysílá Česká televize 24. března od 22.00 na programu ČTart.  

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Emil Viklický získal ocenění za hudbu k projektu Kabaret Shakespeare v režii Jana Nebeského v produkci Studia Damúza v pražském Klubu Roxy/NoD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám