Hlavní obsah

Ezyway: Naši písničku si vybral Ben Cristovao

Právo, Jaroslav Špulák

Havířovská skupina Ezyway je na světě tři roky. Loni vydala debutové album Maloobchodník, na kterém jsou písničky spojující pop s funkem. Na otázky odpověděl zpěvák Endráš „Ezy“ Hýbl (na snímku).

Foto: archív kapely

Zpěvák Endráš „Ezy“ Hýbl

Článek

Vaše kapela se pohybuje v oblasti popu prolínajícího se s funky. Byl to směr, kterým jste šli od začátku?

Než jsme se dali dohromady, poznal jsem se v rámci koncertu v opeře se skupinou Kryštof. Byl jsem tenkrát členem gospelového sboru, který ji doprovázel. Když jsem o pár let později sháněl do Ezyway pianistu, seznámil mě Jakub Dominik, bubeník Kryštofa, s mým současným klávesistou Pavlem Kubíčkem. Jsou dlouholetí kamarádi a Jakub mi řekl, že má stejné cítění jako já, abychom spolu něco udělali. Bylo to pro mě důležité setkání. Potom se k nám přidali další lidé a vznikla kapela, která měla od začátku jasno, jakým směrem chce jít. Hudebně je toho zárukou především kytarista Honza Rafaj.

Loni vyšlo vaše první album Maloobchodník. Vznikaly skladby pro ně až poté, co se Ezyway dali dohromady?

Ano, vznikaly poslední dva roky. Kapela navíc za tu dobu procházela personálními obměnami. Říká se, že když nová skupina vznikne, rok poté chce jít každý z muzikantů jiným směrem. Nám se to stalo, takže muselo dojít ke změnám. Měli jsme krizi, ale věděli jsme, že když vydáme album, nesmí s ním být spojená.

Na konci loňského roku vyšel singl Be Mine, ve kterém s vámi zpívá Ben Cristovao. Jak ke spojení s ním došlo?

Ben si tu skladbu z našeho alba vybral. Když přišel návrh, abychom ji společně nahráli, bez rozmýšlení jsme souhlasili. Já měl totiž už dávno předtím touhu s ním něco stvořit. Podle mě je to člověk, který dělá skvělé věci, má kvalitní texty a umí promlouvat k lidem. Naše album mu dal Lukáš Rychtařík z vydavatelství Championship Records, se kterým spolupracujeme. Ben je poslouchal v autě cestou do Bratislavy a nejvíce ho oslovila písnička Be My, což je taková má osobní výpověď. Navrhl, abychom ji nahráli společně znovu. Nová verze dostala název Be Mine.

Má pro vás i nadále osobní hodnotu?

Má ji ještě větší, protože se v ní mé vzpomínky spojily s něčím novým.

O Vánocích jste s Cristovaem představil sváteční videoklip ke skladbě To jediný…

To je Benova písnička, do které jsem nazpíval refrény. Dohodli jsme se, že dáme některým lidem část svého ročního výdělku. Rozdali jsme na Václavském náměstí a v přilehlém okolí deset tisíc korun a vznikl z toho klip.

Pokračuje vaše spolupráce s Cristovaem dál?

Pokračuje. Ben dokončuje album, které vyjde v březnu. Ve dvou skladbách se objevím jako host a na následujícím jeho turné se jako host objeví Ezyway.

Co letos vaši kapelu čeká?

Chtěli bychom vydat čtyři singly s klipy a na konci roku novou desku. Písničky na singly už máme připravené, některé ale musíme ještě otextovat a samozřejmě nahrát. V první fázi budeme propagovat klip k Be Mine, který vznikl dodatečně, a potom vyjde singl, jehož pracovní název je I Fall. Také bychom chtěli co nejvíc koncertovat, klidně za chleba a párek, jak se říká. Potřebujeme teď hodně hrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám