Hlavní obsah

Cuarón před Oscary: Gravitace není sci-fi

Novinky, Stanislav Dvořák

Režisér Alfonso Cuarón zdůraznil v rozhovoru pro BBC, že jeho film Gravitace není sci-fi. Protože je nominován na Oscara za nejlepší film, může jít o taktickou snahu distancovat se od žánru, který Oscary většinou nevyhrává.

Foto: Profimedia.cz

Alfonoso Cuarón

Článek

„Upřímně – nikdy jsem si nemyslel, že dělám sci-fi film. Myslel jsem, že dělám drama ženy ve vesmíru,“ řekl Cuarón.

„Není to sci-fi v tom smyslu, že se odehrává v současnosti a s technologií, která existuje. Zesílili jsme reálnost, protože tam zjevně existují problémy s věrohodností,“ dodal.

Oscarové dějiny jasně ukazují, že sci-fi a vesmírné filmy ceny za nejlepší film nedostávají. První Hvězdné války kdysi prohrály s Annie Hallovou Woodyho Allena a v roce 2010 jinak oceňované snímky District 9 a Avatar předběhlo válečné drama Smrt číhá všude.

Foto: Warner Bros

Filmové premiéry

„Řekl bych, že lidé si spojují sci-fi s nedostatkem serióznosti, ale je tu třeba film 2001 Vesmírná odysea, a myslím, že snad nemůže být nic serióznějšího než tohle,“ podotkl. O tom, zda dostane cenu za nejlepší režii, prý nepřemýšlí a udělování Oscarů si v noci na pondělí hodlá hlavně pořádně užít.

Film Gravitace se Sandrou Bullockovou a Georgem Clooneym trhal rekordy v návštěvnosti u nás i v zámoří. Celkově dosud vydělal asi 700 miliónů dolarů. Alfonso Cuarón natočil také filmy jako Velké naděje, Mexická jízda, Potomci lidí a Harry Potter a vězeň z Azkabanu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám