Hlavní obsah

Kandidáti do Rady ČT: Fráze, chvástání i neznalost

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než čtyřicítka adeptů na členství v Radě České televize absolvovala v úterý před poslanci Volebního výboru Sněmovny, novináři a dalšími lidmi, kteří přišli ze zájmu, veřejné slyšení. Dotazy mohly zaznít pouze od členů Volebního výboru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Rady ČT Milan Uhde: Reakce na Drtinovou se vymstí.

Článek

Přehlídka zájemců trvala skoro celý den. Pořadí si každý účastník vylosoval a po svém pětiminutovém osobním představení odpovídal deset minut na dotazy poslanců.

Z pozice radních chtěli mluvit do programu

V odpovědích byly slyšet hodně často fráze, obecné, nic neříkající věty a bohužel často čišela z reakcí neznalost Zákona o České televize a toho, co radní mají za svá práva a povinnosti, a co vlastně má Rada ČT v kompetenci.

Hodně zájemců by rádo určovalo, hlídalo nebo jinak zasahovalo do struktury programu ČT, hlavně zpravodajství, což radní ze zákona nesmějí.

Jandák na Třeštíkovou: Helenko, pa

Byly ale i okamžiky, které pobavily. To když například poslanec Vítězslav Jandák žoviálně vyčetl dokumentaristce Heleně Třeštíkové střet zájmů, protože pracuje dlouhá léta pro ČT, a zároveň chce být v její radě, což je kontrolní orgán televize.

„Helenko, děkuju, pa,“ loučil se s ní po pohovoru Jandák.

Pobavil i profesor Martin Putna svým výrokem: „Nepřináším žádnou zásadní koncepci, nejsem mesiáš. Ostatně proto, že si myslím, že mesiáš už přišel.“

Uhde: Reakce na Drtinovou se vymstí

Dosluhující předseda Rady ČT Milan Uhde, který hodlá v radě pokračovat, varoval, že se radě vymstí, jakým způsobem se letos v lednu postavila ke stížnosti moderátorky Daniely Drtinové a spol., tedy, že rada považuje její stížnost za neoprávněnou. Způsob řešení ve stylu „když se vám to nelíbí, tak jděte“ je podle něj nešťastný.

„Je to jako nestrávené jídlo, které zůstává v žaludku,“ komentoval Uhde. Neopomněl ale poznamenat, že je se svými názory většinou v radě osamocený.

Na pátek jsou pozváni do Sněmovny na slyšení zájemci o členství v Radě Českého rozhlasu (ČRo). Poslanci by na březnové schůzi Sněmovny měli zvolit šest nových radních do Rady ČT a tři do Rady ČRo.

Reklama

Výběr článků

Načítám