Hlavní obsah

Vypsaná fixa má hotovo. Na novince zní pozoun, klávesy i xylofon

Právo, Jaroslav Špulák

V pražském studiu Jámor dokončila pardubická skupina Vypsaná fixa nové album. Vyjde 7. března, ponese název Krásný smutný den a je to zřejmě poslední nahrávka, na které jako člen kapely účinkuje baskytarista Mejn. Z Vypsané fixy totiž odchází.

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Márdi je tradičním autorem textů kapely.

Článek

Mejn ovšem nové album s kapelou ještě nahrával. Jeho přítomnost ve studiu způsobila, že se kapela semkla a natáčení si od první chvíle užívala s vědomím, že je to deska na rozloučenou s členem, jenž v ní byl dvanáct let.

„Mejn se rozhodl věnovat rodině. Odstěhují se do jižních Čech a změní způsob svého života. Do jeho nové představy mu nezapadalo dojíždění na koncerty, a tak se rozhodl, že odejde. Pokoušeli jsme se ho ukecat, ale on se už rozhodl,“ řekl Právu zpěvák a kytarista Márdi.

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Márdi s producentem Ondřejem Ježkem ve studiu Jámor.

Náhradu za něj zbytek kapely zatím nevybral. Vyhlásili sice konkurz, kdy na emailovou adresu posílají potenciální noví členové nabídky, jenže od ledna se kapela věnovala nahrávání desky, a tak výběr odložila.

Již 7. března odstartuje v klubu Kotelna v Litomyšli koncertní turné. Jako host je s ní absolvuje Aleš Zenkl. Působí sice v kapele Michala Hrůzy, ale v nadcházejících třech měsících má volné termíny. „V minulosti už s námi hrál, zaskočil Mejna, když si zlomil ruku. Tenkrát se koncertní repertoár naučil za jeden den a teď to bylo podobné,“ hlásí Márdi.

Nová trilogie

Producentem alba Krásný smutný den je Ondřej Ježek. Zahájil tak novou trilogii, protože tři desky předtím s Vypsanou fixou jako producent natočil Petr Fiala a další tři Dušan Neuwerth. „Celé jsme to nahráli živě a na divoko, což bylo dobrý,“ sdělil Právu spokojeně Ježek.

„Na každou desku jsme měli obvykle připravených přes dvacet písniček, ze kterých jsme pak vybírali. Tentokrát jsme si řekli, že je to pro nás vlastně kontraproduktivní, a tak jsme si už před časem vybrali jedenáct písniček, které jsme pilně nacvičili. Vybírali jsme z jakéhosi kapelního kompostu. Některé skladby jsou staré pět let, jiné vznikly na soustředění před nahráváním alba. Je to tedy takový mišmaš,“ řekl Márdi.

Foto: Repro Právo

Seznam skladeb na desce tak, jako ho napsal Márdi.

Dvě novinky na plese

Těsně před tím, než Vypsaná fixa začala v lednu nové album nahrávat, koncertovala na plese v Chrudimi. Premiérově tam zahrála dvě písně, které měla vybrané na desku. Reakce na ně byla skvělá, a tak šla do studia řádně nažhavená a optimistická.

„Hudbu složila celá kapela, texty jsem psal já… až na jeden. Všechny jsem měl napsané předem, ale ve studiu jsme Ondřeji Ježkovi pustili demosnímek jedné skladby a on hned řekl, že je dobrá a měli bychom ji natočit. Byl jsem tedy nucen dopisovat text tam, a protože Ondřej texty hodně řeší, psali jsme ho v podstatě společně. Tak vznikla písnička Malá noční hudba,“ uvedl Márdi.

Ježek se jako hudební host objevuje i v některých písničkách na desce. Hraje například na pozoun v singlové skladbě Krásný smutný den. Videoklip k ní kapela představí na začátku března. Na xylofon hraje v písni Caddy Petr Marek z kapely Midi Lidi.

Reklama

Výběr článků

Načítám