Hlavní obsah

Rada hrozí Primě: Moc Hollywoodu, vysílejte evropskou tvorbu

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila správní řízení s FTV Prima kvůli stanici Prima Love. Nelíbí se jí, že stanice v loňském roce nevyhradila nadpoloviční podíl vysílacího času evropské tvorbě. Upozornění na porušení zákona za stejný prohřešek pak adresovala společnosti Walt Disney Company a provozovatele programu Film Europe Channel upozornila, že nesplnil licenční podmínku uvádět minimálně třicet procent nezávislých evropských děl.

Foto: Neil Hall, Reuters

Prima Love se soustředí na hollywoodské romantické filmy (na snímku Angelina Jolie).

Článek

Rada u Prima LOVE upozornila, že podíl evropských děl loni činil pouze 34,63 procenta z celkového vysílacího času. O podmínce 50 procent hovoří zákon, podle nějž je „provozovatel televizního vysílání povinen tam, kde je to proveditelné, vyhradit pro evropská díla nadpoloviční podíl celkového vysílacího času každého svého programu”. Do celkového času se přitom nezapočítávají zpravodajské a sportovní pořady, soutěže nebo reklama. V zahájeném řízení rada může rozhodnout o uložení pokuty nebo vydání upozornění na porušení zákona.

FTV Prima se v loňském roce snažila podmínku, zmíněnou také v udělené licenci, zmírnit. To ale rada odmítla s tím, že provozovatel se při udělení licence zavázal dle konvence „televize bez hranic” podporovat evropskou tvorbu, evropskou nezávislou tvorbu a současnou tvorbu tak, aby byl zákonem stanovený podíl ve vysílání překročen. Rada na konci roku naopak souhlasila se změnou časového rozsahu vysílání Prima LOVE na 21 až 24 hodin a úpravou programové skladby.

Disney jen 12 procent

Na porušení zákonné podmínky nadpolovičního podílu evropských děl RRTV upozornila provozovatele The Walt Disney Company Limited. Například program Disney Channel pro ČR, SR a Maďarsko loni vykázal jen 12,44 procenta, program Disney Junior 35,52 procenta a program Disney XD naplnil 18,86 procenta času. Rada stanovila lhůtu k nápravě do konce letošního roku, což zpravidla znamená, že provozovatel má zajistit, aby se tato situace již neopakovala.

Společnost Film Europe si vysloužila upozornění na porušení licenčních podmínek u programu Film Europe Channel. V loňském roce na něm totiž evropská nezávislá tvorba mladší pěti let byla zastoupena 24 procenty, zatímco licence vyžaduje, aby tato díla byla zastoupena minimálně 30 procenty z celkového vysílacího času vyhrazeného pro evropská díla vyrobená nezávislými výrobci. Rada stanovila lhůtu k nápravě do konce letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám