Hlavní obsah

Poslední z Haussmanů s Danielou Kolářovou

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Divadlo na Vinohradech uvede v pátek 21. února českou premiéru hry britského dramatika Stephena Beresforda Poslední z Haussmanů.

Foto: Viktor Kronbauer

Daniela Kolářová hraje hlavní roli v inscenaci Poslední z Haussmanů.

Článek

Autor debutoval na scéně londýnského Národního divadla v závěru sezóny 2011/12 autobiografickou bilancí jedné rodiny, jíž vládne věčná vyznavačka éry květinových dětí Judy Haussmanová. Postava Judy měla reálný předobraz v ženě, která jako vedoucí dětského divadelního souboru nastartovala Beresfordovu uměleckou dráhu. Vystudoval herectví na londýnské Royal Academy of Dramatic Art a deset let působil jako herec, současně psal scénáře pro televizi a film.

Režisér Petr Kracik obsadil do role Judy Danielu Kolářovou, vedle níž se na scéně objeví v postavách jejích dětí Simona Postlerová a Ondřej Brousek, v dalších rolích pak Sabina Rojková, Svatopluk Skopal a Petr Rychlý. Hra svým tragikomickým laděním i některými dějovými motivy divákům připomene i Čechovův Višňový sad.

Reklama

Výběr článků

Načítám