Hlavní obsah

RECENZE: Působivá originalita skupiny První hoře

Právo, Jaroslav Špulák

Za své třetí album Lamento (2008) získala rocková skupina První hoře prestižní žánrovou cenu Anděl v kategorii Hard & heavy. Svým přístupem a v oboru zřejmým novátorstvím tehdy rázně rozjitřila stojaté vody a podotkla, jak důležitou funkci má dobrý text.

Foto: Kontra Prioduction

Skupina První hoře vydala již pět alb.

Článek

Následující album Club Silencio (2011) tak výrazné nebylo, nicméně na pátém počinu Imaginarium, který byl pokřtěn loni v listopadu, kapela opět obnažila všechny své silné stránky a hrdě s nimi naložila ku prospěchu věci.

Co na tom, že se vlastně trochu opakuje, když výsledek je tak působivý, že si docela klidně může v budoucnu dovolit i další alba ve stejném duchu a ta se při poslechu rozhodně nepřejí.

Foto: Kontra Prioduction

Obal alba Imaginarium.

Ponechat První hoře pouze v oblasti hard rocku a heavy metalu by byl omyl. Možná z něho vychází, nicméně na dlouhé cestě (kapela vznikla v Jičíně v roce 1998) přibrala tolik dalších vlivů, že je zbytečné všechny vyjmenovávat. Rozhodujícím vyjadřovacím prostředkem je totiž až kabaretní přístup k jednotlivostem i celku. A disciplína kabaretu povoluje vše – to seriózní i méně seriózní.

Album Imaginarium je tak ostatně pojato, a to třeba včetně melodických přiznávek na pozadí skladeb (dojde i na českou hymnu) nebo spojovacích monologů posunujících či potvrzujících atmosféru aktuálních písní.

První hoře je kapela, která chápe hudbu jako hmotu k následnému barvitému aranžérskému zpracování. To je pro ni cesta k výsledku. Vytvořené linky a plochy se tedy v písních splétaly pod rukou aranžérů do tvarů, které se blíží alternativní hudbě. Na závěr pak úřaduje ona stylová nezařaditelnost, ve své podstatě tolik stylotvorná. Nechat hrát vedle kytar třeba akordeon je také neotřelé.

Výraznou zbraní pětice jsou texty. Jejich sdělení má více poloh, provedení v českém jazyce je skvostné. Obsahově jsou ironické i patetické, melancholické i společenské. V některých lze objevit příběh hned (Absurdistán, Galimatyáš), v jiných mezi řádky. Pokaždé jde ale o funkční písňové texty napsané s básnickým talentem a sloužící bezezbytku obsahu i tvaru skladeb. Všechny jejich pilíře jsou pevné, což se u českých textů tak často nevidí.

Imaginarium je album, které pojetím připomíná cirkusové (či kabaretní) představení. Překvapuje jednotlivými čísly, přitom je onen prvek hudební, aranžerské a textové rafinovanosti a chytrosti to, co písničky spojuje v nesmírně silný blok.

První hoře: Imaginarium
Kontra Production, 42:33

Celkové hodnocení: 85%

Reklama

Výběr článků

Načítám