Hlavní obsah

Zvrhlík DiCaprio z Wall Street. V Keni kvůli filmu zatýkají

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky lidí byly zatčeny v Keni kvůli tomu, že prodávaly DVD s filmem Vlk z Wall Street, v němž ztvárnil hlavní roli Leonardo DiCaprio. Místní úřady film zakázaly, informovala BBC.

Foto: Bontonfilm

Vlk z Wall Street.

Článek

Keňští cenzoři se rozhodli film v zemi zakázat, protože obsahuje „extrémní scény nahoty, sexu, zhýralosti, hédonismu a nadávky“. Zákaz ale spíše nahnal obyvatele africké země ke stánkům s pirátskými DVD, která se prodávají asi za 10 korun. Prodejcům hrozí pokuta, ale také několik let ve vězení.

Eva Mbuniová z keňského filmového úřadu KFCB řekla, že už zatkli nejméně 30 obchodníků během velké razie proti nelegálním filmům. „Děláme to pro naše děti a naše ženy, vyrábějí stále více a více filmů, které zobrazují špatným způsobem ženy a děti,“ domnívá se.

V Africe DVD „frčí“

Prodej nelegálních DVD je v Keni velmi výnosný byznys, i když stánkařům hrozí poměrně vysoké tresty. Šíří se hlavně ve městech jako Nairobi, Mombasa či Nakuru.

Filmoví distributoři protestují proti zákazu filmu v kinech, který prodejcům DVD pomáhá.

„Film mohl být schválen, kdyby distributor vystřihl pár částí, s nimiž nesouhlasíme. Ale oni to odmítli,“ řekla Mbuniová.

Snímek Martina Scorseseho měl slušné recenze a byl nominován na Oscara. Kritika si především všímá hereckého výkonu Leonarda DiCapria. Příběh inspirovala skutečná postava Jordana Belforta, podvodníka z Wall Streetu, který zažil raketový start kariéry i hluboký pád.

Reklama

Výběr článků

Načítám