Hlavní obsah

Skláři ze Železného Brodu vykouzlili České lvy

Novinky, Stanislav Dvořák

Sošky Českých lvů dokončují v těchto dnech ve sklářské dílně Zdeňka Lhotského v Železném Brodě podle návrhu Jakuba Berdycha. Celkem dvacet dva cen bude rozdáno 22. února v Praze v přímém přenosu ČT 1.

Výroba sošky Českého lva Video: Novinky

 
Článek

„Proces výroby trvá zpravidla tak měsíc, tentokrát ale trvá tři neděle, protože času nebylo mnoho. Proces zahrnuje výrobu pomocných forem, plus přípravků, plus sušení formy, tavení, chlazení. Věci, které se dějí po chlazení, už v případě této zakázky nejsou tak časově náročné,“ popsal Zdeněk Lhotský.

„Vyrábíme jich dvacet dva. Samozřejmě vyrobíme víc, aby byla rezerva, ale definitivně jich bude dvacet dva. V podstatě je to rutina, ale bylo hrozně málo času na přípravu,“ dodal Lhotský. K ceně sošky se majitel a šéf dílny v jedné osobě nechtěl vyjádřit.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Autor sošky Českého lva Jakub Berdych

Foto: Stanislav Dvořák

Hotový Český lev v dílně Zdeňka Lhotského

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Autor návrhu Jakub Berdych

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Majitel sklářské dílny Zdeněk Lhotský

Autor návrhu nového Českého lva Jakub Berdych vysvětlil, že inspirací pro sošku lva, který je schován ve skleněném kuželu, mu byl kužel světla. S výslednou podobou skleněné plastiky, která je vysoká 26 centimetrů a váží 2,7 kilogramu, je velmi spokojený. Dodal, že filmový průmysl je mu blízký, protože dříve v něm pracoval jako malíř pozadí. Televizi však nevlastní a filmy v kině si pečlivě vybírá.

České lvy uděluje Česká filmová a televizní akademie od roku 1993. Po dvaceti letech se letos s rolí hlavního pořadatele definitivně rozloučil Petr Vachler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám