Hlavní obsah

České umění se loni v zahraničí dobře prodávalo

Výjimečný byl kvalitou i šíří dražených děl z hlediska trhu s českým uměním loňský rok. Podle serveru Artplus, který sleduje umělecký trh, se na zahraničních aukcích v loňském roce objevilo více děl českých autorů než dříve. Vedle jmen, která se na dražbách v zahraničí objevují relativně často, jako třeba Alfons Mucha či Toyen, se loni dražily i práce méně frekventovaných autorů, jako jsou Josef Čapek či Zdeněk Sýkora.

Foto: sothebys.com

Zrzavého Spící hoch

Článek

Cena více než 2,25 miliónu eur za Kupkův obraz Studie na červeném pozadí je novým aukčním rekordem za dílo českého umění. Za obraz jeho nový majitel včetně poplatků zaplatil v přepočtu více než 60,7 miliónu korun (podle kurzu platného v době prodeje, tedy v červnu 2013). Nejdražším dílem prodaným v aukci v ČR je Kupkův obraz Tvar modré, který kupce včetně poplatků přišel v roce 2012 na 55,75 miliónu korun.

Celkem by případný zájemce ke koupi deseti nejdražších děl, která lze považovat za bohemika a která loni prošla světovými aukcemi, potřeboval 4,7 miliónu eur. Ceny server Artplus uvádí v eurech, i když se některé z aukcí konaly v Londýně nebo New Yorku.

Kupci často z ČR

Zahraniční aukční síně ve výsledcích standardně uvádějí ceny včetně aukční provize, avšak bez dalších poplatků (DPH z provize, autorských poplatků či DPH z kladívkové ceny v případě dovozu ze země mimo Evropskou unii).

Nejdražší díla prodaná v zahraničí (v miliónech eur)

1. František Kupka: Studie na červeném pozadí (2,26)

2. Jan Zrzavý: Spící hoch (0,65)

3. Josef Čapek: Kubistická krajina (0,307)

4. Emil Filla: Plačící žena (0,3)

5. Toyen: A nyní ať plyne čas (0,193)

6. Emil Filla: Zátiší s mrtvou koroptví (0,171)

7. František Dvořák: Mladý malíř experimentuje (0,145)

8. Zdeněk Sýkora: Linie Nr. 160 (0,14)

9. Emil Filla: Pohled na Gruž (0,131)

10. František Drtikol: Kompozice (0,115)

Skutečná cena, kterou kupci museli zaplatit, je tedy ve skutečnosti vyšší, než server na svém webu uvádí. V případě čtyř děl z první desítky je potvrzeno, že kupci byli z České republiky. Podrobněji se prodejům českého umění na zahraničních aukcích bude věnovat Ročenka ART+, která vychází 18. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám