Hlavní obsah

Berlinale - záplava filmů, hvězd i malý skandál

Právo, Věra Míšková

Málokdy se podaří, aby při zahájení filmového festivalu prošlo po červeném koberci tolik hvězd, jako tomu bylo při letošním zahájení Berlinale. Postarala se o to především světová premiéra filmu Grandhotel Budapešť, k níž režiséra Wese Andersona doprovodila i skupina hvězd, které ve filmu hrají: Bill Murray, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Ralph Fiennes, Léa Seydouxová a Tilda Swintonová.

Foto: Reuters

Clooneyho parťáci přitančili mezi novináře.

Článek

Přehlídce nádherných rób a rafinovaných účesů kralovala Swintonová, jindy pověstná svým extrémně jednoduchým krátkým sestřihem.

Tentokrát měla na hlavě složitou blond kreaci, což s britským humorem suše komentovala: „Jsem David Bowie.“

Foto: ČTK

Tilda Swintonová jako David Bowie.

A jestli to slušelo víc Seydouxové v sytě růžových šatech Prada, nebo Saoirse Ronanové ve zlaté róbě od Valentina, bylo předmětem debat stovek filmových fanoušků, kteří dlouho před začátkem obléhali festivalový palác, a těm nejšťastnějším se podařilo ulovit i autogram.

Na vláček si o dva dny později zahráli George Clooney a další hvězdná parta, která přijela k filmu Památkáři, který Clooney režíroval, podílel se na scénáři a v němž hraje hlavní roli.

Foto: ČTK

Nejen ďábel, take Léa Seydouxová nosí Pradu.

V příběhu skupiny neohrožených kunsthistoriků, ředitelů galerií a umělců, kteří se na konci druhé světové války vydali do Evropy zachránit umělecké poklady ukradené nacisty, s ním hrají Matt Damon, Bill Murray, Jean Dujardin, John Goodman. Zmíněný vláček vytvořili při příchodu na tiskovou konferenci, kde ve výtečné náladě sypali jeden fórek za druhým.

„Ani jsem nepřemýšlel o tom, že zase budu točit příběh z minulosti. Dlouho jsem dělal cynické filmy. Když si Grant Heslov přečetl tu knihu, nabídl mi ji, že by mi mohla připomenout mé kdysi oblíbené filmy,“ zvážněl Clooney poprvé a podruhé pak při otázce, jestli mu něco vadí na hvězdném systému.

Chvíli si z toho s ostatními dělal legraci, ale pak řekl: „Můžeme být šťastní za to, jaké máme postavení. Myslím, že by lidi dost naštvalo, kdybychom si na něco stěžovali, mě by to taky iritovalo. Vedu celkem spokojený život.“

Mister Super Cooper

Opravdu není divu, že si Clooney na svůj život nestěžuje. V Berlíně například bydlel v Soho Hause, nabízejícím ubytování pouze pro členy tohoto klubu, který garantuje naprosté soukromí. Jak ale píše zdejší bulvár, měl skromnější apartmá než „Mister Super Cooper“ čili Bradley Cooper, který do Berlína doprovodil film Špinavý trik a bydlel na stejné adrese.

Zatímco Cooper obsadil úplně nový luxusní prostor o rozloze 253 metrů čtverečních, který zahrnuje mimo jiné tři ložnice, dvě koupelny, terasu, klavír, jídelní stůl pro dvanáct lidí a stojí běžně 4500 eur za noc (festivalová cena je 1500), skromnější Clooney měl jen apartmá za 1200 eur ve třetím patře a jen s jednou postelí.

Zdaleka tolik soukromí ale nepotřebuje Catherine Deneuveová, kterou autorka článku potkala v populární, nicméně normální italské restauraci, kde to nejdřív vypadalo, že má první dáma francouzského filmu smůlu, protože je plno. V klidu odcházela, nakonec přece jen s přáteli objevili volný stůl, a madame Deneuve pak chodila s ostatními kuřáky na cigáro na chodník.

Zlobím, a vím proč

O tom, že je dánský režisér Lars von Trier bohem nadaný filmař a mimořádně vzdělaný muž, v jehož filmech jsou vedle provokací vždy přítomna zásadní témata lidského bytí, asi málokdo pochybuje.

Zároveň je to ale starý známý provokatér, který nejen ve filmech, ale i chováním vzbuzuje dojem, že je dílem depresivní maniak, dílem věčné velké dítě, které musí za každou cenu zlobit.

V posledních letech se ale mnohem víc mluví o tom, že je především velmi zdatný showbyznysmen, který nevynechá příležitost, aby na sebe upoutal pozornost.

V Cannes to předloni přehnal s hloupými řečmi na adresu nacistů a Židů a vysloužil si vykázání z festivalu. Samozřejmě se o tom po celém světě hodně napsalo, Trier se omluvil, ale celkem mu to vyloučení nemusí vadit, slavný a respektovaný je i bez dalších Zlatých palem.

Foto: Reuters

Takhle přišel Shia LaBeouf na galapředstavení Nymfomanky.

Přesto měl potřebu si to s Francouzi vyřídit, a která příležitost se k tomu hodí víc než konkurenční festival v Německu? Na tiskovku k Nymfomance, jejíž nezkrácená 1. část tu měla premiéru, se sice neobtěžoval, ale na focení hvězd přišel.

A to jen proto, aby se ukázal v tričku s emblémem Zlaté palmy a nápisem Persona non grata. A zase měli fotografové všech světových agentur hody.

Vzápětí herec z Nymfomanky Shia LaBeouf na tiskovce najednou vstal a se slovy „připadám si tu jak sardinka“ odešel. A večer na slavnostním uvedení filmu měl na hlavě pytlík s nápisem Už nejsem slavný… Inu, každá reklama dobrá.

Reklama

Výběr článků

Načítám