Hlavní obsah

Greatest Hits od Queen i po 33 letech nejprodávanější deskou v Británii

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární deska Greatest Hits skupiny Queen vyšla už v roce 1981 a ještě po 33 letech je nejprodávanější deskou ve Velké Británii. Podle BBC dokonce překonala jako jediná hranici šesti miliónů kusů a pořád se prodává.

Foto: EMI

Queen: Greatest Hits

Článek

Deska Greatest Hits je tak oblíbená, že ji vlastní už třetina všech britských rodin. Kompilace poměrně přesně shrnuje a ohraničuje zlaté rockové období Queen do roku 1980 s nezapomenutelnými hity jako Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are the Champions, Bicycle Race a Fat Bottomed Girls. Stala se milníkem i proto, že v osmdesátých letech skupina nabrala jiný směr, začala experimentovat s prvky diska a syntezátory.

Kytarista Brian May to přijal nadšeně jako „neuvěřitelnou a skvělou zprávu“. Dodal, že by chtěl poděkovat každému, kdo je během všech let podpořil, a doufá, že budou pokračovat.

„Nádhera. Koho by to napadlo? Všechno díky skvělému britskému publiku,“ dodal jeho kolega z kapely Roger Taylor.

ABBA a Beatles v závěsu

Greatest Hits od Queen se ještě dnes prodává i několik tisíc kusů za týden, zvláště okolo Vánoc. Nemohou jim konkurovat ani Greatest Hits od skupiny ABBA (2. místo), ani Beatles se Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band (3. místo).

Nejprodávanější alba všech dob v Británii

1. Greatest Hits - Queen (1981) - 6 miliónů

2. Gold - Greatest Hits - Abba (1992) - 5,1 miliónu

3. Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band - Beatles (1967) - 5,1 miliónu

4. 21 - Adele (2011) - 4,7 miliónu

5. What’s The Story Morning Glory - Oasis (1995) - 4,6 miliónu

„Stát se prvním albem, které překoná hranici šesti miliónů, je docela neuvěřitelný výkon,“ dodal šéf The Official Charts Company Martin Talbot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám