Hlavní obsah

Soud zamítl žalobu na neplatnost smlouvy Milerové na Krtka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský soud v Praze zamítl žalobu, která se zabývala spory o práva na postavu filmového Krtečka. Správkyně dědictví Krtkova autora Zdeňka Milera Milena Fischerová se jí domáhala vyslovení neplatnosti licenční smlouvy, na jejímž základě podniká s právy na Krtka Milerova vnučka Karolína Milerová.

Foto: Profimedia.cz

Krteček baví děti po celém světě.

Článek

„Soud tento týden žalobu zatím nepravomocně zamítl. Ve svém rozsudku přitom soud výslovně uvedl, že předmětná licenční smlouva je platným právním úkonem,“ sdělila Milerová. „Rozsudek samozřejmě vítám jako částečné zadostiučinění poté, co jsem roky musela čelit kampani správkyně, zpochybňující mou oprávněnou licenci k dílu Zdeňka Milera,“ doplnila.

Karolína Milerová poskytuje licence k výrobě různých předmětů s postavou prostřednictvím své společnosti Little Mole. Již dříve řekla, že licenci k užití jeho uměleckého díla jí poskytl její děda v září 2011. Zemřel 30. listopadu 2011. Platnost smlouvy podle ní potvrdily rozbory několika renomovaných advokátních kanceláří.  Milena Fischerová je dle smlouvy z roku 2006 správkyní Milerova dědictví.

Smlouvu Milerovy vnučky na licencování Krtka považuje za neplatnou. „S panem Milerem jsem spolupracovala jako jeho výhradní zástupce téměř 20 let. Pan Miler mne nikdy o této smlouvě (s Karolínou) neinformoval, ačkoli jsme se spolu až do konce jeho života pravidelně jednou týdně pracovně setkávali. Tato smlouva byla překvapením nejen pro mě, ale i pro budoucí dědice,“ sdělila Fischerová již dříve.

Dědictví stále nevyřešeno

Na základě Listiny o ustanovení správce dědictví soud projednávající dědictví advokátku vyzval, aby se své správy ujala. „Tuto správu tedy vykonávám z vůle pana Milera. Budoucí dědicové nejsou mými mandanty, nejednám na jejich příkaz. Z výkonu správy jsem odpovědna soudu. Veškerou agendu, kterou spravuji, jsem povinna předat po skončení dědického řízení pravoplatným dědicům autorských práv Zdeňka Milera,“ doplnila advokátka.

Karolína Milerová ale říká, že Fischerová o její licenční smlouvě věděla od začátku. Také tvrdí, že smlouvy nestojí proti sobě a lze na jejich základě podnikat paralelně. Ačkoli od Milerova úmrtí uplynuly již více než dva roky, dědické řízení, které by mohlo nejasnosti ohledně autorských právy vyřešit, není ukončeno. Dědické řízení počítá s vdovou po Milerovi, dcerami Barborou a Kateřinou a synem Michaelem. Karolína Milerová žila od svých 14 let, kdy se přestala stýkat se svojí matkou Barborou, v domácnosti svého dědečka. Barbora Milerová se ve sporu již dříve zastala správkyně dědictví Fischerové.

Soudy se postavou Krtka již zabývaly dříve, řešily ale jen spory mezi firmami, které vlastní starší licence spravované Fischerovou, a výrobci hraček s Krtečkem na základě licencí od Milerovy vnučky. Někteří výrobci dostali předběžné opatření soudu, které platnost licencí Milerové nepřipouští. Milerová ale říká, že toto opatření se netýká firmy Little Mole. „Předběžné opatření padlo na firmu, která chtěla zboží nakoupit v Polsku a vozit je do ČR. My jsme dali licenci na Polsko. Upozorňovali jsme je, že je tu výhradní licence pro český trh, ale nemůžeme jim to v rámci EU zakázat. Nevznikla žádná škoda – nás to nepoškodilo, je to nepoškodilo,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám