Hlavní obsah

Nejnavštěvovanější výstavou roku 2013 byly Muchovy plakáty

Výstavou, která loni přilákala nejvíce návštěvníků, byla přehlídka plakátů Alfonse Muchy ze sbírky tenisty Ivana Lendla, která se konala v Obecním domě. Za pět měsíců ji vidělo 185 tisíc návštěvníků. Druhou nejnavštěvovanější byla Cesta k Amorfě, kupkovská výstava Národní galerie, kterou vidělo téměř 49 tisíc lidí. Třetí nejnavštěvovanější výstavou se stala retrospektiva Karla Malicha v Jízdárně Pražského hradu s více než 35 tisíci vstupy. Údaje poskytl časopis Art & Antiques, který zveřejní podrobná čísla v pátek.

Foto: Borgis

Ivan Lendl na výstavě plakátů Alfonse Muchy

Článek

Při přepočítání na denní návštěvnost se v případě Muchy jedná o 1217 lidí denně, u Kupky o 625 a u Malicha o 360 lidí denně. Úspěch prvních dvou výstav, které nebyly organizovány galerijními institucemi a konaly se ve výstavních síních bez vlastních kurátorů, ukazuje na odlišný trend ve srovnání s rokem 2012. Jeho nejúspěšnější výstavy se konaly v Galerii Středočeského kraje (Europa Jagellonica s 57 tisíci návštěvníků), Galerii výtvarných umění v Ostravě (Jan Zrzavý, 24 tisíc) a Galerii Rudolfinum (Tak pravil LaChapelle, 28 tisíc).

Důležitou roli v úspěchu obou výstav sehrála i výrazná reklamní kampaň, u Muchových plakátů i příběh spojený s někdejším tenistou. Pro srovnání s Malichovou výstavou lze uvést návštěvnost retrospektivy Zdeňka Sýkory v Galerii hlavního města Prahy, která v roce 2010 přilákala téměř 13 tisíc lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tenistova dcera Marika Lendl zahájila výstavu Muchových děl.

Nejvyšší návštěvnost instituce jako celku měla Národní galerie v Praze. Celkem ji za rok 2013 navštívilo přes 386 tisíc lidí, což bylo o 13 procent méně než o rok dříve. Nejnavštěvovanějším objektem se stal Veletržní palác, do něhož se přišlo podívat na 190 tisíc lidí, což je o 25 tisíc více než v roce 2012. Tento nárůst přibližně odpovídá počtu návštěvníků, kteří se šli podívat pouze na Slovanskou epopej a stálé expozice NG vynechali. Návštěvnost Slovanské epopeje však byla započtena i v předloňských výsledcích.

Podle NG sehrály důležitou roli krátkodobé výstavy, zejména retrospektivy Huga Demartiniho a Jana Kotíka. Jejich návštěvnost však galerie samostatně nepočítá. Z uměleckohistorického hlediska byla nejvýraznějším počinem NG výstava Jan Křížek a umělecká Paříž 50. let, která se však netěšila velkému diváckému zájmu. Ublížily jí červnové povodně, kvůli nimž byly Valdštejnská jízdárna i další objekty galerie v blízkosti Vltavy na čas uzavřeny.

Nejnavštěvovanější výstavy roku 2013:

Mucha (Obecní dům): 185 000

Cesta k Amorfě (Národní galerie): 48 715

Karel Malich (Pražský hrad): 35 000

Od Tiziana po Warhola (Muzeum umění Olomouc): 21 773

Andy Warhol (Alšova jihoč. galerie): 21 028 

Druhou nejnavštěvovanější galerijní institucí loňského roku je Muzeum umění Olomouc. Třicet výstav spolu se sedmi stálými expozicemi přilákalo celkem 203 tisíc lidí. Nejpopulárnější výstavou se stal projekt Od Tiziana po Warhola, který jen v roce 2013 vidělo téměř 22 tisíc lidí (294 denně). Vysokou návštěvnost tradičně vykazuje Galerie Rudolfinum. Za rok 2013 uspořádala pět výstav, které navštívilo 43 tisíc osob. Nejpopulárnější byla výstava Jakea a Dinose Chapmanových s více než 15 tisíci návštěvníky (201 denně). Jedná se však o výrazně menší číslo, než jakého v roce 2011 dosáhla dosud nejúspěšnější výstava Rudolfina Decadence now! (56 000/700), na které Chapmani také vystavovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám