Hlavní obsah

Do Brna míří Porter i Mehldau

Novinky, Stanislav Dvořák

Pianista Brad Mehldau, skvělý zpěvák Gregory Porter či varhanní trio Larry Goldings, Peter Bernstein a Bill Stewart - to jsou hvězdy mezinárodního festivalu Jazzfest Brno. Ten začne už 6. března a končí 25. května.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Gregory Porter

Článek

Festival rozšířil svůj záběr a bude se konat v mnoha klubech i v Janáčkově divadle. Hlavní hvězdou je Gregory Porter, rodák z Los Angeles, který se proslavil kolem roku 2011. Vychází z blues, soulu a funku a jeho zpěv je uhrančivě sytý i sametový.

Už první album Water zapůsobilo na jazzové scéně jako malá bomba. Hned byl nominován na Grammy a deska trhala rekordy na iTunes a Amazonu. Další deska Be Good nebyla o nic horší a aktuální Liquid Spirit už má cenu Grammy.

„Vedle současných jazzových superstars nabídneme i špičkové zahraniční hudebníky, kteří si popularitu v našich končinách teprve budují,“ vysvětlil umělecký ředitel Vilém Spilka z pořadatelské agentury 24-7 Promotions. „U nás zatím nedoceněným fenoménem je jednoznačně trumpetista Ibrahim Maalouf, prostor dostanou i polský vibrafonista Bernard Maseli, izraelský kytarista Assaf Kehati nebo mezinárodní formace Fly Agaric. Nezapomeneme samozřejmě ani na domácí scénu, jež vyplňuje téměř polovinu programu.“

Z českých muzikantů dorazí trio Roberta Balzara, kapela saxofonisty Rostislava Fraše s hostujícím italským pianistou Antoniem Faraem i projekty Romana Pokorného a Víta Křišťana. Veškeré podrobnosti o programu najdete na www.jazzfestbrno.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám