Hlavní obsah

RECENZE: Krásno, místy absurdno, hlásí komedie Ondřeje Sokola

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásno patří k filmům, které se u nás snaží zavést jiný typ humoru. Nepůsobí moc česky, nenavazuje totiž ani na laskavou svěrákovštinu, ani na tupou troškovštinu. Jeho vzory hledejme spíše v Londýně či L.A.

Foto: krasno.csfd.cz

Ondřej Sokol a Zuzana Stavná

Článek

Ondřej Sokol, autor režisér a herec v jedné osobě, se nemá za co stydět. Vydupal si ze země autorský film, který má v sobě černý, inteligentní humor a absurdní situace. Děj je místy poněkud kostrbatý a stopáž dvě hodiny vyžaduje velkou trpělivost, klady ale převládají.

Kamarády Adama (Ondřej Sokol) a Michala (Martin Finger) poslal režisér po dvaceti letech na maloměsto, odkud pocházejí. Michalova matka kdysi záhadně zemřela a jemu to nedá spát. Co když je v tom zapletena druhá partnerka nyní již mrtvého otce? Šlo snad tehdy o vraždu?

Trapno a úchylno

Scénář se pokusil spojit dva světy, dva žánry - černou komedii anglo-amerického střihu (tu silně připomínají postavy funebráků v podání Karla Rodena a Jaroslava Plesla) a v Česku srozumitelnou tradici filmů o konfliktu Pražáků a maloměsta. Nechybí tu ani pověstní natvrdlí policajti, již poněkud otřepaná výbava všech komedií, nicméně pro spravedlnost je nutné dodat, že jejich scéna v rozpadajícím se kině v Šumperku prostě baví.

Setkání s bývalými spolužáky (spolužačkami) přináší trapnost, jež rozdmýchává humor. A gagy s rozjíždějícím se autem bez řidiče nebo se střílením fungují, i když jsme podobné viděli v amerických filmech mnohokrát.

Navíc Sokol s Fingerem dobře hrají. A přímo kouzelný je Plesl jako zženštilý partner Rodena, který si střihl úchylného vraha s patkou a velkými brýlemi. Talentovanou sestavu doplňuje Ondřej Malý jako policista nebo Jana Krausová jako možná vražedkyně.

Celkové hodnocení: 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám