Hlavní obsah

Galerie města Ostravy chystá sedm výstavních projektů

Právo, Denisa Telaříková

Galerie města Ostravy, která začala fungovat vloni, zpřístupnila výstavní plán. Nyní už pod hlavičkou PLATO - Platforma pro současné umění - uspořádá letos sedm stěžejních výstavních projektů. Do Ostravy tak zavítají představit svá díla nejen čeští umělci, ale také z Finska či z Ruska. Novinářům to ve středu sdělil umělecký manažer Marek Pokorný.

Foto: Archiv, Právo

Umělecký manažer Marek Pokorný

Článek

První letošní výstava, která je druhou v řadě Galerie města Ostravy, začne už v úterý 28. ledna. „Jedná se o kurátorskou výstavu mého kolegy Ladislava Kesnera, která se jmenuje Intimní interakce. Představí se na ní 16 umělců různých generací, kteří se zabývají intimním, téměř nepostřehnutelným vztahem mezi lidmi, blízkými či cizími, ať už doma či na veřejnosti,“ uvedl Pokorný s tím, že na výstavě se představí takové veličiny jako Jiří Kovanda, Eva Koťátková či dvojice Hynek Alt a Aleksandra Vajd.

„Pak máme připraveny projekty, které budou postaveny na jednotlivých uměleckých osobnostech. Například na červen je zatím naplánovaný zvukový projekt v opraveném ostravském Trojhalí s Tomášem Vaňkem,“ líčil dále Pokorný. V Trojhalí je podle něj úžasný specifický kvalitní prostor, který si nezaslouží zavézt fyzickým uměním. „Lidé přijdou a užijí si nádherný prázdný prostor s unikátním zvukem od Tomáše Vaňka. Bude to jeho největší zvukový particip. Více nyní nechci prozrazovat,“ popisoval manažer PLATA.

Ruská umělkyně Irina Korina i inspirace dílem Petra Bezruče

Na konci roku se pak se svým dílem v Ostravě představí současná ruská umělkyně Irina Korina, která je hvězdou moskevské scény. „V polovině května začne výstava Marcuse Coppera, což je finský umělec, jehož dílo má specifický vztah k tomu, jak je Ostrava vnímána, tedy jako průmyslové město spojené s něčím temným,“ uvedl Pokorný.

Dodal, že vždy jednou do roka chce udělat výstavu, která bude kulturní Ostravu reflektovat přes umělce, ať už zahraniční či odjinud z republiky. „Pro letošní rok je to projekt, který je zatím pracovně nazván Bezruč. Měla by to být reakce současných českých umělců na dílo básníka Petra Bezruče. Když jsem přišel do Ostravy, tak jsem si znovu, zhruba po 20 letech, přečetl Bezruče a byl to pro mě obrovský šok. Považuju ho za nejlepšího českého básníka z přelomu 19. a 20. století. Ostrava by se měla otevřít nějakým pohledům zvenku a být s nimi konfrontována. Samozřejmě se na projektu Bezruč budou podílet i ostravští umělci,“ řekl Pokorný.

Zatím je návštěvnost mimořádně dobrá

První výstava se v Galerii města Ostravy uskutečnila na konci minulého roku, představil se na ní americký výtvarník s českými kořeny David Michalek s českým umělcem Miloše Šejnem. Podle Pokorného byla po návštěvnické stránce i podle reakcí recenzentů velmi úspěšná.

„Navštívilo ji 3330 návštěvníků, což činí asi 66 lidí v průměru na den. Z mého pohledu to je mimořádně dobře navštívená výstava za měsíc a půl. Průměr na tři měsíce u současného umění bývá od 400 do 2000 návštěvníků. To ale není to, s čím bychom se měli spokojit, nebo co by mi vyhovovalo. Teď budu muset hodně pracovat na tom, aby se Platforma pro současné umění dostala do nějakého širšího povědomí a stala se součástí kulturního života Ostravy. A to nejen u lidí, kteří mají k výtvarnému umění blízko,“ shrnul Pokorný, který se nyní snaží sehnat sponzory, aby v budoucnu mohlo být vstupné do Gongu na výstavy jen symbolické či volné.

Reklama

Výběr článků

Načítám