Hlavní obsah

Pod pokličkou Grammy: Pohodář Ziggy Marley

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejstarší syn Boba Marleyho právě obdržel Grammy za reggae album roku nazvané Ziggy Marley in Concert. V Česku se o desce téměř nepsalo. Pětačtyřicetiletý Ziggy Marley přitom dělá muziku celý život.

Foto: ziggymarley.com

Ziggy Marley

Článek

Jeho jméno bývalo spojeno se skupinou The Melody Makers, kde působili i jeho sourozenci Stephen, Cedella a Sharon, ale převážně se věnuje sólo kariéře. Své první sólo album vydal v roce 2003 a nazval ho Dragonfly. Druhé album Love Is My Religion se setkalo s velkým úspěchem a dostalo rovněž Grammy. Třetí album Family Time bylo, jak název naznačuje, rodinným setkáním (hostující Rita Marley, Cedella Marley, Judah Marley, Paul Simon, Willie Nelson, Jack Johnson, Toots Hibbert a další) a po Wild and Free přišel aktuální živák.

In Concert se pochopitelně odehrává v rytmu reggae a zvuk je spíše ze staré školy. Jde tak trochu i o best of mapující celou Ziggyho kariéru. Začíná hitem Higher Vibrations ještě z éry Melody Makers (deska Spirit of the Music) a následuje chytlavá Personal Revolution, Welcome to the World, Reggae in My Head nebo Jah Will Be Done.

Celé album vyznívá velmi pozitivně a v dobrém smyslu slova popově. I trochu temnější track Beach in Hawaii nakonec šíří klid a mír. Ziggyho hlas zní téměř stejně jako Bobův a jeho kapela je perfektní v každém ohledu – rytmy obalují nevtíravá, krátká kytarová sóla (Takeshi Akimoto a Beezy Coleman) a zvuk dokreslují backgroundové vokalistky.

Reklama

Výběr článků

Načítám