Hlavní obsah

Zaujala aspoň hořká dětská komedie

Právo, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani po pátém díle nejsou zřejmé důvody, proč veřejnoprávní televize natočila cyklus komediálních povídek Škoda lásky a proč ho zařadila do tak prestižního vysílacího času, jako je zrovna neděle večer na ČT 1. Nejlíp ze tří povídek tentokrát vyzněla ta podle Petra Šabacha, která by se však vyjímala líp na Déčku.

Foto: Česká televize

Michal Masáček jako Vašek v povídce podle Petra Šabacha

Článek

V úvodním Přirozeném talentu scenáristy Petra Hudského zničí slavného herce mladá, ale veskrze nenadějná adeptka herectví, která se tvrdě pomstí svému učiteli za milostné odmítnutí i za pravdu „do očí“ o svém bídném talentu.

Problém je však v tom, že její marné pokusy naučit se text k přijímacím zkouškám nenudí a posléze nemučí jen jejího učitele „z donucení“ – kterého k tomu dostrkala slečnina matka, dávno zapomenutá známost z mládí –, ale také publikum. Tuhle možnost si zřejmě autor ani režisér předem nepřipustili, jinak by se snad nad Jiřím Langmajerem v hlavní roli smilovali a nestavěli tolik na scénách, které hrdina přežívá pouze s pomocí erotických představ jako vystřižených z kalendáře.

Pointa s dramatickou scénou u soudu dojem nezachrání, na to přichází příliš pozdě. Následující Pravda podle scénáře Ireny Obermannové přinesla sice jeden moment s kouzlem židovského vtipu, ale jinak baví v banálním duchu povídek z ženských časopisů. Ještě že Oldřich Navrátil není v komediích nesvůj.

Strč si to plecko někam, vyhrkne coby rozčilený tatík středního věku v řeznictví, kam se po letech přiřítí za svým dávným sokem v náhlém záchvatu podezření, že není skutečným otcem své dcery. Historka však vzápětí otočí k sentimentálnímu závěru, kam zjevně míří od první chvíle: k tajnému zničení výsledků testu otcovství, které vyzradí to, co vědět nikdy neměl, a k následujícímu smířlivému přípitku s manželkou vzlykající štěstím…

To milostné trable třináctiletého Vaška v povídce S jedním uchem naveselo mají k sentimentu o dost dál.

Jsou hořké jako poznání, že třináctiletý kluk s dětskou tváří stěží zaujme patnáctiletou hvězdu školy, i když to chvíli vypadá natolik nadějně, až se klukovská duše nadme chladnou pýchou. Hezké dětské výkony, hlavně Michala Masáčka jako Vaška.

Škoda lásky

ČT 1, 26. 1., 20 hod.

Přirozený talent

Scénář: Petr Hudský, režie: Petr Zahrádka, hrají: Jiří Langmajer, Lucie Zedníčková, Eliška Křenková a další.

Hodnocení 45 %

Pravda

Scénář: Irena Obermannová, režie: Petr Zahrádka, hrají: Oldřich Navrátil, Klára Melíšková a další.

Hodnocení 50 %

S jedním uchem naveselo

Scénář: Petr Jarchovský, režie: Petr Zahrádka, hrají: Michal Masáček, Anežka Mikošková a další.

Hodnocení 70 %

Potěšilo by, kdyby ČT dovedla v budoucnosti nabízet podobné kratší filmy z vlastní produkce třeba o víkendových podvečerech na Déčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám