Hlavní obsah

Grammy pro Daft Punk i Macklemora a Ryana Lewise

Novinky, Stanislav Dvořák

V pondělí nad ránem se v Los Angeles konal již 56. ročník cen Grammy. Hlavní cenu za nejlepší album roku získalo francouzské duo Daft Punk s deskou Random Access Memories. Mají i cenu za nejlepší nahrávku roku a elektronické taneční album roku. Čtyři ceny si odnesli Macklemore & Ryan Lewis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Celebrity se scházejí na udílení cen Grammy Video: Reuters

 
Článek

Mladičká novozélandská zpěvačka, která si říká Lorde, převzala Grammy za píseň roku Royals. „Díky všem, kteří pomohli, aby tahle píseň pořádně explodovala,“ řekla a zvláště jmenovala spoluautora hitu Joela Littla. Dostala současně Grammy za nejlepší popový sólo výkon.

Macklemore & Lewis, kteří měli sedm nominací, vyhráli celkem čtyřikrát. „Chci poděkovat našim fanouškům, lidem, kteří nás dostali na tohle pódium,“ řekl Macklemore, když převzal cenu za nováčka roku.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Grammy za nejlepší píseň roku získala novozélandská zpěvačka a písničkářka Lorde.

Odnesli si rovněž cenu za rapové album roku The Heist, rapový živý výkon a rapovou píseň (Thrift Shop). Macklemore & Lewis tak vyšachovali rappera Jay Z, který sice měl devět nominací, ale odnesl si jen cenu za spolupráci v rapu a zpěvu díky písni Holy Grail, kterou natočil s Justinem Timberlakem. Ten si připsal ještě cenu za R píseň a vedlejší cenu za hudební video.

Francouzské elektronické duo Daft Punk (Thomas Bangalter a Guy-Manuel De Homem-Christo) neřeklo při přebírání cen (album roku, nahrávka roku a elektronické taneční album) vůbec nic.

Black Sabbath i Led Zeppelin

Britští metaloví klasici Black Sabbath mají letos cenu za nejlepší metalové vystoupení. Cenu za nejlepší rockové vystoupení dostali Imagine Dragons.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Black Sabbath

Nejlepší rockové album roku mají veteráni Led Zeppelin za Celebration Day a nejlepší rockovou písní byla vyhlášena Cut Me Some Slack (Paul McCartney, Dave Grohl, Krist Novoselic a Pat Smear).

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Daft Punk získali také Grammy za nejlepší album roku s kolekcí písní Random Access Memories.

V kategorii popové instrumentální album zvítězil Herb Alpert s titulem Steppin Out, v kategorii nejlepší popové vokální album to byl Bruno Mars a jeho Unorthodox Jukebox.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Americký zpěvák Pharrell Williams, který se podílel na nahrávce dua Daft Punk s gramofonkem za skladbu Get Lucky. Ta se stala nejlepší nahrávkou roku.

Kanadský zpěvák Michael Bublé uspěl se svou albovou novinkou To Be Loved v kategorii nejlepší tradiční vokální popové album.

Alicia Keys a Timberlake v R

Zpěvák Gary Clark Jr. se zaradoval v oblasti tradičního R, když mu byla udělena cena za nejlepší vystoupení, a Justin Timberlake si odnesl gramofonek za nejlepší R píseň Pusher Love Girl. Ve stejném žánru bodovala také zpěvačka Alicia Keys, které deska Girl on Fire vynesla cenu za album roku.

Hlavní kategorie:
Album roku: Daft Punk (Random Acces Memories)
Píseň roku: Lorde (Royals)
Rockové album: Led Zeppelin (Celebration Day)
Popové album: Bruno Mars (Unorthodox Jukebox)
R album: Alicia Keys (Girl on Fire)

Cenu za nejlepší gospelovou píseň získal Tye Tribett (If He Did It Before... Same God), který si připsal i Grammy za gospelové album (Greater Than).

Nejlepší bluesové album roku Get Up! natočili podle akademiků Ben Harper a Charlie Musselwhite a titulem nejlepší reggae album roku se letos honosí Ziggy Marley, jeden z mnoha muzikálních synů Boba Marleyho, který loni vydal desku Ziggy Marley in Concert.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Mary Lambert a Madonna zpívají Same Love

Grammy se udělují také za jazzové vokální album (Gregory Porter: Liquid Spirit), jazzové instrumentální album (Money Jungle: Provocative in Blue) nebo latino-jazzové album (Paquito D’Rivera and Trio Corrente: Song for Maura).

Foto: Danny Moloshok, Reuters

Madonna a její syn David Ritchie

Kacey Musgraves má Grammy za nejlepší country píseň (Merry Go Round) a současně i album (Same Trailer Different Park).

Návrat Paula a Ringa

Bývalí členové Beatles Paul McCartney a Ringo Starr vystoupili naživo a skladba Queenie Eye roztancovala publikum včetně Yoko Ono, vdovy po Johnu Lennonovi.

Foto: Matt Sayles, ČTK/AP

Paul McCartney a Ringo Starr

Svatby gayů

Pódium v centru Staples se na chvíli proměnilo i v improvizovaný „kostel“. Během písničky Same Love byly oddány desítky heterosexuálních i homosexuálních párů. A oddávala je i provokatérka Madonna.

Ceny Grammy se udílejí již 56 let a jsou stále nejprestižnějším hudebním oceněním na světě. Celkově existuje více než stovka kategorií Grammy včetně jazzových, world music a klasiky, ne všechny se ale během večera zmiňují a ne vždy se jim dostává zasloužené publicity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám