Hlavní obsah

RECENZE: Do kin jde další oscarový kandidát - Klub poslední naděje

Právo, Věra Míšková

Podobně jako český film Jako nikdy také americký Klub poslední naděje, který tento týden vstoupil do kin, je sice z hlediska ústřední zápletky o smrtelné nemoci a umírání, ale vypráví především o životě a o tom, kdy a proč má smysl. A je také dalším z letos oceňovaných filmů, natočených podle skutečnosti.

Foto: Bontonfilm

Matthew McConnaughey v hlavní roli Klubu poslední naděje

Článek

Když se elektrikář a příležitostný jezdec rodea Ron Woodroof dozví, že jeho kašel a jiné zdravotní potíže jsou projevem nejen HIV, ale rovnou AIDS ve velmi pokročilém stadiu („Máte třicet dní na to, abyste dal své věci do pořádku“), nejdřív nevěří. Píše se rok 1985, on není homosexuál ani narkoman, a to, že měl takřka denně jinou nebo spíše jiné souložnice, mu připadá normální. Pak nezbude, než přijmout pravdu.

Co ale Ron odmítá přijmout navzdory tomu zcela kategoricky, je ortel, kteří vyřkli lékaři. S nezměrnou touhou a odhodláním žít se vydává do Mexika pro léky, jimž v USA chybí úřední razítko, pašuje je domů a pro stejně postižené lidi zakládá Klub poslední naděje.

Film tedy zdaleka není jen melodramatickým příběhem muže, který byl kvůli své lehkomyslnosti odsouzen na smrt. Jde v něm v nemenší míře o obecnější témata, jakými jsou byznys ve zdravotnictví, amorálnost počínání farmaceutických firem, pro které pacient zdaleka není prioritou, i problematičnost střetu vědeckého poznání a empirie.

Nicméně postava Rona Woodroofa je pro film zásadní: zprvu xenofobní, nesympatický floutek se během filmu proměňuje v muže, který dokáže bojovat i za důstojnost druhých lidí bez ohledu na to, v jaké životní situaci se právě nacházejí, a dokáže přijmout za přítele i toho, do kterého by ještě nedávno kopnul a navrch ještě plivnul.

Matthew McConnaughey, který pro tuto roli zhubnul z výtečně stavěného muže do podoby nemocného vychrtlíka, hraje ve filmu o život doslova i v přeneseném smyslu a všem ostatním na Oscara nominovaným hercům bude silnou konkurencí.

Ostatně stejně jako Jared Leto, který hraje Ronova společníka, transsexuála postiženého stejnou nemocí, a který je nominovaný za herecký výkon ve vedlejší roli.

Klub poslední naděje
USA 2013, 117 min., režie: Jean-Marc Vallée, hrají: Matthew McConnaughey, Jared Leto, Jennifer Garnerová a další.

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám