Hlavní obsah

Zpěvák Albert Černý ze skupiny Lake Malawi: Chtěl bych od fanoušků druhou šanci

Právo, Jaroslav Špulák

Loni v listopadu ohlásila rozpad třinecká skupina Charlie Straight, nositelka čtyř hudebních cen Anděl a majitelka dvou úspěšných alb. Její zpěvák a kytarista Albert Černý již stojí za vznikem nové skupiny Lake Malawi.

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Lake Malawi: zleva Jeroným Šubrt, Patrick Karpentski, Albert Černý a Pavel Pilch

Článek

Je dobré, když je v kapele demokracie?

Jestliže jsou v kapele čtyři lidé a je v ní demokracie, může dojít k patové situaci, což není dobré. V Charlie Straight to tak ale nebylo, protože já měl hlasy dva. Ne úplně od začátku existence, ale asi před třemi lety jsme se takhle domluvili.

Charlie Straight se ale loni rozešli. Kdy jste vysledoval, že něco není v pořádku?

Řešil jsem to v sobě asi rok a půl a byl jsem na tom kvůli tomu psychicky dost špatně. Hledal jsem cestu jak dál. Když se v kapele něco řešilo, ať už šlo o natočení desky, klipu nebo podobu internetových stránek, vydal jsem sedmdesát procent času a energie na to, že jsem se s někým hádal nebo přemýšlel o tom, co na můj názor kdo z kapely řekne. Bylo to postavené na hlavu. Na důležité věci jsem měl třicet procent a na dohadování sedmdesát. Nakonec jsem dospěl k závěru, že bude nejlepší, když se rozejdeme a já budu dělat hudbu dál, jenom třeba s jinými lidmi.

To byl jediný důvod?

V našem rozchodu nehrály roli ani peníze, ani hudba. V tom jsme si rozuměli. Původní problém byl hlavně v tom, že jako člověk nejsem dokonalý. Jsem cholerik, vztahovačný a špatně přijímám kritiku. Ve chvíli, kdy jsem zjistil, že zpracovávání kritiky od ostatních členů kapely věnuju těch sedmdesát procent času, pochopil jsem, že s tím buď něco udělám, nebo se z toho zblázním.

Foto: PRÁVO – Jan Handrejch

Skupina Lake Malawi.

Byl jste to tedy vy, kdo dal k rozchodu Charlie Straight impuls?

Asi ano. Udělal jsem to proto, abych zachránil sám sebe od psychického zhroucení a abych byl šťastný.

A jste?

Já byl šťastný už v létě, po našem koncertě na festivalu v Litvě. Absolvovali jsme tam v dodávce cestu z Třince, odehráli koncert a po něm jsme si dali schůzku, na které jsem to chtěl vyřešit. Vyříkali jsme si to, domluvili se na konci kapely a ze mě to všechno spadlo. Měl jsem najednou pocit, že vysvitlo slunko. Připouštím ale, že cesta zpátky domů nebyla příjemná. Atmosféra v autě byla špatná. Přitom jsem si nikdy v minulosti nepřipouštěl, že by Charlie Straight mohli skončit. Ta kapela byla můj život, vstával jsem a chodil spát s tím, že jsem v Charlie Straight, nic jiného jsem neřešil. Když jsem zjistil, že jsem nešťastný, dlouho jsem nevěděl, jak to mám řešit. Myslím ale, že jsme udělali to nejlepší, co jsme udělat mohli. Uzavřeli jsme život Charlie Straight, dohodli se, že nikdo nebude ten název dál používat, zůstaly po nás dvě desky a každý si jdeme svou cestou.

Založil jste skupinu Lake Malawi, ve které je s vámi i bubeník Pavel Pilch, s nímž jste byl v Charlie Straight. Proč jste nadále spolu?

Šli jsme spolu jednou po tom kapelním rozchodu přes Palackého most v Praze a já se mu snažil vysvětlit, jak sháním pro novou kapelu lidi. On se na mě podíval a řekl mi, že si myslí, že jsem sólista a skončím jako Damien Rice. Teď bychom se tomu oba zasmáli... V tu chvíli jsem si řekl, že jestli ho nedokážu přesvědčit, aby se mnou hrál, tak to bude na houby. Jsem rád, že se mnou zůstal.

Kdo jsou vaši další spoluhráči?

Na kytaru hraje Patrick Karpentski. V minulosti mi několikrát volal, že by se mnou rád něco natočil. Já se ale chtěl věnovat jenom Charlie Straight, takže jsem jeho nabídky odmítal dřív, než je stačil dokončit. Loni v létě jsem zavolal já a řekl mu, že pro něho mám tentokrát nabídku já. A Patrik ji přijal. Na baskytaristu Jeronýma Šubrta mě upozornil Pavel Pilch. Hrál ve skupině Admiral Ackbar, ale neznali jsme se. Pavel mi řekl, ať s ním zajdu na pivo, že hraje skvěle a je fajn. V hospodě jsem zjistil, že máme rádi spoustu stejných kapel. Při nahrávání písničky Always June, která se částečně nahrávala v Londýně a ke které začátkem února vyjde klip, jsem si pak uvědomil, že to mezi námi čtyřmi bude klapat.

Jaké ambice kapela Lake Malawi má?

Hlavní ambicí je přesvědčit fanoušky Charlie Straight, aby mi dali druhou šanci. Několikrát se mi loni na podzim stalo, že za mnou po koncertech přišly holky a ptaly se, proč končím. Já ale nekončím, mám jenom novou kapelu. Protože jsou pro nás nejdůležitější koncerty, soustředíme se na ně s kapelou Lake Malawi nejvíc. Máme už třináct nových skladeb. Asi budeme hrát jako vzpomínku dvě písničky od Charlie Straight akusticky a pojede se dál. Myslíme i na nové album, ale teď jsou důležité koncerty.

Jak vznikl název kapely?

Vymyslel jsem ho já. Slovo Lake, tedy jezero, je v nejkrásnější části písničky Calgary, kterou zpívá Bon Iver. Mám ji strašně rád. Slovo Malawi je pro mě zvukomalebné. Navíc jsem kdysi napsal písničku, ve které bylo. Musím jen uvést na pravou míru, že jezero Malawi není vysoko v horách, jak jsem si myslel a jak jsem v několika rozhovorech řekl. Upozornil mě na to náš baskytarista Jeroným. On si totiž dal tu práci a ověřil si to. V mé romantické představě ale jezero Malawi vysoko v horách je.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám