Hlavní obsah

RECENZE: Česká televize uvedla další tři příběhy. Škoda lásky, škoda neděle

Právo, Eva Zajíčková

Bakaláři musí být na Kavčích horách opravdu nezapomenutelnou metou, jinak by snad z povídkového cyklu Škoda lásky vzniklo víc než jen sbírka anekdot rozkolísané úrovně, kde tu a tam něco zaujme, ale na vylepšení celkového dojmu to nestačí – a na nedělní večer bohužel taky ne.

Foto: ČTK

Lenka Krobotová a Marek Taclík jako manželé oslavující výročí svatby.

Článek

Tentokrát potěšil aspoň Marek Taclík jako zapomnětlivý manžel v povídce Petra Hudského Vzpomínky a zaujala studentka herectví Anna Kadeřávková ve filmu Zdeňka Jiráského Družička.

Ve Vzpomínkách se rázně chopila rodinného vesla nespokojená manželka (Lenka Krobotová) a naplánovala romantický víkend k patnáctému výročí svatby, na něž – jak jinak – ten její moula zase zapomněl. A ještě ke všemu si ani nepamatuje na tu nádhernou chalupu, kde toho spolu kdysi tolik prožili…

Pěkná je hlavně Taclíkova proměna od tiché mužské opozice, kterou živí tušení, že si nevzpomíná právem, po rozhořčenou vzpouru, když se provalí, že si ho jeho Bára po těch letech plete s někým jiným.

Následující Diamantová svatba o televizní reportáži a rodinné oslavě, které se málem nepovedly, však už vyzní zcela v duchu vtipných historek ze života diváků, což vynikne ještě víc vedle v zásadě vážné, třetí povídky Družička. Napsal ji Zdeněk Jiráský podle motivů z povídek spisovatele Jaroslava Havlíčka. Je víc hořká než komedie a námětem by se možná hodila spíš do loňského cyklu Nevinných lží, přestože lží nezačíná, ale končí.

Škoda lásky

ČT 1, 19. ledna., 20 hod.

Vzpomínky

Scénář: Petr Hudský, režie: Vít Karas, hrají: Lenka Krobotová, Marek Taclík, Simona Babčáková, Otmar Brancuzský aj.

Hodnocení 65 %

Diamantová svatba

Scénář: Petr Hudský, režie: Vít Karas, hrají: Jana Pidrmanová, Martin Hofman, Miriam Kantorková, Jan Skopeček aj.

Hodnocení 50 %

Družička

Scénář a režie: Zdeněk Jiráský, hrají: Klára Melíšková, Marek Geišberg, Anna Kadeřávková, Pavlína Skružná, Ondřej Bauer, Jiří Štrébl aj.

Hodnocení 60 %

Studentka pražské konzervatoře Anna Kadeřávková v ní hezky zahrála vzpurnou puberťačku tvrdě vzdorující maceše, i holku, která si nejistotu a opuštěnost léčí tím, že se předvádí před kdejakým chlapem z okolí, čímž rozčiluje nejen tátu, ale i budoucího švagra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám