Hlavní obsah

Na Festivalu krátkých filmů zazářil britský snímek The Mass Of Men

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hlavní cenu a finanční prémii 2 000 eur devátého ročníku Festivalu krátkých filmů Praha získal britský snímek The Mass of Men režiséra Gabriela Gaucheta. Podle poroty se mu „úspěšně daří vyprávět příběh s jedinečným a inovativním užitím filmových prostředků vykreslujícím silné postavy, jejichž osobní dilema zrcadlí zásadní společenské téma.”

Článek

Festival, pořádaný organizátory MFF Karlovy Vary, skončil v neděli večer v pražském kině Světozor. Do letošní mezinárodní soutěže bylo vybráno osmnáct filmů ze čtrnácti zemí světa.

Zvláštní uznání poroty získaly filmy Mystérium a Ještěrky. Na snímku Mystérium španělského režiséra Chemy Garcíy Ibarry porota ocenila, že „vypráví nekonvenční příběh poskládaný z roztříštěných střípků každodenního života a svým odvážným, nekompromisním a poutavým filmem pokládá prozaickou otázku po lidském údělu.”

Na francouzském filmu Ještěrky režiséra Vincenta Marietta zase, že „vnáší do upocené a zamlžené sauny lásku, naději a přátelství. To vše navíc kořeněné špetkou elegantního smyslu pro humor, barvitými postavami a nakonec ještě chytrým závěrečným zvratem.”

Cenu diváků si letos odnáší australská komedie Julian režiséra Matthewa Moora. Z toho, jak Julian čelí výzvám, které před něj staví čtvrtá třída základní školy, je zřejmé, jaké vlastnosti bude mít jako muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám