Hlavní obsah

Autor světoznámých bestsellerů Dan Brown nasává inspiraci v Praze

Novinky, mak
Aktualizováno

Jeden z nejprodávanějších současných autorů Dan Brown poprvé zavítal do Prahy, aby prozkoumal tajemná zákoutí města a jeho pověsti. Na dovolené je zde se svojí manželkou a dokonce se spekuluje, že by jeho cesta mohla souviset s hledáním inspirace pro budoucí knihu.

Dan Brown nasává inspiraci v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Víte, že mám rád tajemství a nikdy dopředu neodhalím, o čem budu psát příště. Ale tato návštěva byla velmi inspirující,“ nastínil autor knižního hitu Šifra mistra Leonarda na tiskové konferenci.

Foto: Petr Horník, Právo

Americký spisovatel Dan Brown na tiskové konferenci v Novoměstské radnici

Brown během svého pražského pobytu navštívil řadu památek na Starém Městě, na Pražském hradě i na Malé Straně.

„V Praze jsem viděl několik úžasných věcí, a to jsem tu teprve dva a půl dne. Téměř jsem nespal a běhal po celém městě. Viděli jsme kláštery, tajné knihovny, synagogy a hřbitovy. Dokonce jsem se podíval do kanalizačního systému. Myslím, že nechybí moc věcí, které bych ještě neviděl. Doufám, že se sem někdy vrátím a strávím tady víc času.“

Foto: Argo

Dan Brown na ochozu Astronomické věže

Ještě večer zavítá na Novou scénu Národního divadla, aby se zúčastnil galavečera projektu LiStOVání Lukáše Hejlíka, kde zhlédne scénické čtení svého posledního bestselleru Inferno. Na závěr programu obdrží cenu knihkupectví Palác knih Luxor za nejprodávanější knihu desetiletí, kterou je jeho nejslavnější román Šifra mistra Leonarda (Da Vinciho kód) s více než 100 tisíci prodanými výtisky.

Autor mnoha světových bestsellerů zamířil při své návštěvě i do pražského Klementina, ve kterém se nachází Národní knihovna ČR. Toto místo navštívil v utajení již v neděli.

Foto: Argo

Dan Brown si prohlíží Barokní knihovní sál.

Nejvíce Browna uchvátily historické prostory Barokního knihovního sálu dokončeného roku 1727, které představují jeden z nejstarších sálových galeriových systémů v Čechách, zachovaných v původní podobě. Povšiml si i bohatosti nástropní freskové výzdoby.

„Navštívil jsem hodně světových knihoven, ale žádná není v tak překrásných prostorách jako ta vaše. Je úžasné, že od počátku slouží tento areál vzdělávání a vy v tom pokračujete,“ uvedl americký spisovatel. A ačkoliv trpí závratěmi, neodolal a vystoupal také na Astronomickou věž, kde jej nadchlo pražské panorama při zapadajícím slunci.

Autor literární postavy symbologa Roberta Langdona napsal šest románů - Digitální pevnost, Pavučina lží, Andělé a démoni, Šifra mistra Leonarda, Ztracený symbol a Inferno. Celosvětově prodal přes 200 miliónů knih. Ty byly přeložené do více než padesáti jazyků.

Reklama

Výběr článků

Načítám