Hlavní obsah

Špinavý trik získal tři Zlaté glóby

• Aktualizováno

Kriminální film Špinavý trik dostal v noci na pondělí tři Zlaté glóby, zatímco snímek z otrokářské éry 12 let v řetězech byl oceněn jen jedním jako nejlepší drama. Oba filmy byly nominovány v sedmi kategoriích. Jeden Zlatý glóbus získala Gravitace.

Foto: Sony Pictures

Bradley Cooper a Christian Bale ve filmu Špinavý trik

Článek

Špinavý trik získal cenu za nejlepší komedii a muzikál a Zlatý glóbus přinesl i herečkám v hlavní i vedlejší roli Amy Adamsové a Jennifer Lawrencové. Mezi herci v kategorii muzikál či komedie převzal Zlatý globus Leonardo DiCaprio, který hrál hlavní roli prohnilého makléře ve filmu z finančnického prostředí Vlk z Wall Street

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Amy Adamsová s cenou za nejlepší herečku v komedii nebo muzikálu za roli ve filmu Špinavý trik (American Hustle ) na 71. Zlatých glóbech

Špinavý trik, který natočil režisér David O. Russell, se inspiroval jedním z největších korupčních skandálů v USA ze 70. let.

Snímek 12 let v řetězech režiséra Steva McQueena vyhlášený za nejlepší filmové drama roku se odehrává v USA v první polovině 19. století před občanskou válkou a před zrušením otroctví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hvězdy filmového průmyslu před vyhlašováním Zlatých glóbůVideo: Reuters

Zlatý glóbus pro nejlepší herečku v dramatu dostala Australanka Cate Blanchettová za úlohu v tragikomedii Woodyho Allena Jasmíniny slzy. V této kategorii dostal cenu za výkon v hlavní roli Matthew McConaughey, který hrál ve filmu Klub poslední naděje.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Cate Blanchettová s cenou za nejlepší herečku v dramatu Modrý Jasmín (Blue Jasmin) na 71. Zlatých glóbech

Mexický režisér Alfonso Cuarón dostal Zlatý glóbus pro nejlepšího režiséra za sci-fi film Gravitace. Nejlepší scénář napsal podle hlasujících Spike Jonze za futuristickou romanci Her (Ona), kterou i režíroval.

Zlaté glóby za film
Filmové drama12 let v řetězech (režie Steve McQueen)
Herec v hlavní roli dramatuMatthew McConaughey (Klub poslední naděje)
Herečka v hlavní roli dramatuCate Blanchettová (Jasmíniny slzy)
Komedie nebo muzikálŠpinavý trik (režie David O. Russell)
Herec v komediiLeonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street)
Herečka v komediiAmy Adamsová (Špinavý trik)
Herečka ve vedlejší roliJennifer Lawrenceová ( Špinavý trik)
Herec ve vedlejší roliJared Leto (Klub poslední naděje)
RežieAlfonso Cuarón (Gravitace)
Animovaný filmLedové království (režie Chris Buck a Jennifer Leeová)
Neanglicky mluvený filmVelká nádhera (Itálie, režie Paolo Sorrentino)
Filmový scénářSpike Jonze (Ona)
Filmová hudbaAlex Ebert (Vše je ztraceno)
Filmová píseňOrdinary Love (Bono, U2 a Danger Mouse, Mandela: Dlouhá cesta za svobodou)

Nejlepším zahraničním filmem je italský snímek Velká nádhera. Úspěchu se dočkala i irská rocková kapela U2, která dostala cenu za nejlepší filmovou píseň za skladbu Ordinary Love ze snímku Mandela: Long Walk to Freedom (Mandela: Dlouhá cesta ke svobodě).

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Matthew McConaghey získal cenu za nejlepšího herce v dramatu za film Klub poslední naděje (Dallas Buyers Club) na 71. Zlatých glóbech

Nejlepším dramatickým televizním seriálem tak byl vyhlášen Perníkový táta, nejlepším televizním filmem Liberace! Za výkon v tomto filmu si cenu pro nejlepšího herce v televizním filmu či minisérii odnesl Michael Douglas.

O cenách rozhoduje 85 členů Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu

Woody Allen nepřišel

Již 71. ročník vyhlašování cen moderovali v hotelu Beverly Hilton podruhé herečky Tina Feyová a Amy Poehlerová. Ceremoniál přitáhl množství hvězd. Byli mezi nimi Tom Hanks, Robert Redford, Meryl Streepová, Cate Blanchettová, Julia Robertsová, Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Amy Adamsová, Reese Witherspoonová, Jennifer Lawrenceová či Bruce Dern. Chyběl však herec, scénárista a režisér Woody Allen, který dostal Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo. Cenu za něj převzala herečka a jeho někdejší partnerka Diane Keatonová.

Zlaté globy jsou považovány za důležitý ukazatel oscarových favoritů. Nominace na Oscary budou oznámeny ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám