Hlavní obsah

Nové knihy: Munroová, Amis, Merle, Dickens a další

Právo, František Cinger

Začátek nového roku dává kromě novinek příležitost k připomenutí znovu vydané klasiky či dodatečně připravených e-knih. K nim patří povídky Kanaďanky Alice Munroové i román Martina Amise. Pozornost si zasluhuje próza Australana Markuse Zusaka, Francouze Roberta Merleho či Angličana Charlese Dickense. Pavlína Cermanová zavádí do doby husitské, americká prozaička Linda Laffertyová zase do časů Rudolfa II. Vycházejí povídky jejího rodáka Roberta Ervina Howarda, považovaného za jednoho ze zakladatelů podžánru fantasy – sword and sorcery (meč a magie), i e-kniha detektivky P. D. Jamesové.

Článek

Alice Munroová:

Příliš mnoho štěstí

Nové knihy

Prózy potvrzují schopnost nahlédnout hluboko do duší mladých i stárnoucích hrdinek, čelících ve větší míře než v předchozích knihách zlomovým životním situacím. Včetně rodinné tragédie, sexuálního pokoření či nemohoucnosti tváří v tvář brutálnímu zločinci.

Paseka, přeložila Zuzana Mayerová, 312 stran, e-kniha, 149 Kč

Martin Amis:

Těhotná vdova

Nové knihy

Na zámku v jihoitalské Kampánii tráví hlavní hrdina s přítelkyní a její kamarádkou léto roku 1970. Tématem je proměna vztahů mezi muži a ženami, k nimž vedla feministická revoluce. Smutná je konstatace, že nenaplněná očekávání končila zklamáním a pocitem marnosti.

Plus, přeložila Věra Klásková, 448 stran, e-kniha 199 Kč

Zusak Markus:

Zlodějka knih

Nové knihy

Světový bestseller pro mladé i dospělé čtenáře. Téma 2. světové války a holokaustu se autorovi podařilo originálně a působivě zprostředkovat. Příběh líčí jednak pohledem všudypřítomné smrti té doby, jednak dítěte, žijícího v poraženém Německu.

Argo, přeložil Vít Penkala, 528 stran, 298 Kč

Robert Merle:

Až delfín promluví

Nové knihy

Nové vydání dnes už klasického příběhu vědce, který provádí výzkum v delfináriu na Floridě. Vědecký experiment s mluvícími delfíny dostane jinou podobu, kdy se do projektu vloží armáda, která by ráda zneužila inteligenci delfínů k rozpoutání 3. světové války.

Argo, přeložil Miroslav Drápal, 330 stran, 298 Kč

Charles Dickens:

Kronika Pickwickova klubu

Nové knihy

Zpočátku jen doprovodný text k obrázkovému seriálu se rozrostl v klasické humoristické dílo o příbězích pana Pickwicka a jeho přátel. Kniha není jen mudrováním o životě, ale čtenář v ní najde i věrný a dost kritický obraz dobové britské společnosti

Omega, přeložil Jaroslav Skalický, 704 stran, 279 Kč

Pavlína Cermanová:

Čechy na konci věků

Nové knihy

Apokalyptické myšlení a vize husitské doby zní podtitul knihy, v níž autorka zkoumá apokalyptická proroctví a jejich využití v husitských Čechách s přihlédnutím k širšímu evropskému středověkému kontextu.

Argo, 416 stran, 398 Kč

Linda Laffertyová:

Lazebníkova dcera

Nové knihy

Píše se rok 1606 v Praze. Císařův nemanželský syn don Julius trpí těžkou duševní chorobou, která ho nutí páchat nepopsatelné zvrhlosti. Je vykázán do Českého Krumlova, kde se seznámí s lazebníkovou dcerou Markétou, avšak jeho šílenství propuká naplno.

Jota, přeložil Jan Kozák, 416 stran, e-kniha 299 Kč

Robert E. Howard:

Conan – Meč s fénixem a jiné povídky

Nové knihy

Barbar Conan pocházel z divoké Cimmerie. Od mládí vynikal silou a brzy se začal účastnit loupežných nájezdů na sousední státy. Padl do zajetí, a tak začala jeho kariéra dobrodruha, který svým mečem dokázal rozvrátit trůny i těch nejmocnějších království.

Omega, přeložil Petr Polák, 392 stran, 179 Kč

P. D. Jamesová:

Smrt přichází z Pemberley

Nové knihy

Záhadnou smrt příbuzného řeší hlavní postavy z románu Jane Austenové Pýcha a předsudek. Přípravy na ples lady Anne vrcholí, hosté se sjíždějí a pan Darcy a jeho choť mají plné ruce práce s doladěním posledních detailů.

Motto, přeložila Irmgard Kolinská, 296 stran, e-kniha 149 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám