Hlavní obsah

Rakousko může přijít o vzácného Klimta

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když při nedávných restitucích v rámci zmírnění následků holokaustu vydalo Rakousko restituentům Zlatou Adelu malíře Gustava Klimta, zmizel tento poklad evropské secese okamžitě za oceánem.

Foto: ČTK

Gustav Klimt: Zlatá Adela

Článek

Nyní hrozí, že by Rakousko mohlo přijít o další secesní poklad, kterým je slavný Klimtův Beethovenův vlys, světová umělecká atrakce zdobící prostory výstavní síně Secession v centru Vídně.

Klimtův vlys zakoupila v roce 1915 rodina Ledererů, kterým imponovalo dílo inspirované Beethovenovou 9. symfonií. V roce 1939 Ledererovi jako Židé emigrovali z Rakouska, které obsadil Hitler. Po válce získali vzácné dílo zpět, ale rakouské úřady jim nedaly vývozní povolení k této památce, takže dílo muselo zůstat přes jejich nesouhlas v Rakousku, což je mimochodem případ mnoha restitucí uměleckých pokladů i v České republice.

Ledererovi po mnoha letech dohadování vlys odprodali Rakousku za poloviční odhadní cenu, než jakou tehdy stanovili odborníci z aukční síně Christie’s. Dostali 750 tisíc místo dvou miliónů dolarů.

Dědicové rodiny nyní chtějí od Rakouska vlys zpět s tím, že prodej uskutečněný v roce 1973 byl vynucený neudělením vývozního povolení.

V prosinci byla podána žaloba a v Rakousku právě studují její oprávnění. Pro Vídeň by byla ztráta Klimtova vlysu kulturní pohromou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám