Hlavní obsah

RECENZE: Tommy Indian musí být trpěliví

Právo, Jaroslav Špulák

Debutové album naší skupiny Tommy Indian patří v České republice k nejméně doceněným za loňský rok. Museli to tedy za nás udělat zahraniční odborníci i muzikanti. Dříve, než kapela stihla odehrát první koncert, uspěla se skladbou Slow Slow Slow jako jediná z Evropy ve dvou světových hudebních soutěžích – Songwriting Competition 2013 a Unsigned Only.

Foto: Supraphon

Skupina Tommy Indian

Článek

V Tommy Indian se sešlo několik výrazných osobností. Zpěvák Thomas Klika a pianista Petr Tichý hráli v zajímavých berounských No Heroes a Tommy Indian je hlavně jejich projekt. Bubeník a producent David Landštof a kytarista Josef Štěpánek hrají s Radůzou, Ďáblovým stádem, Petrem Linhartem či Šárkou Adámkovou, producent a klávesista Armin Effenberger je polovinou popového dua Cartonnage a baskytarista Jan Lstibůrek hraje v Toxique či s Tomášem Klusem.

Na jednu stranu je přítomnost takových person zárukou profesní kvality. Na stranu druhou ale budí obavy, že Tommy Indian je pro ně pouze další projekt, a bude důležité, zda vzbudí pozornost záhy, či nikoli. Pokud ne, všichni si půjdou dál po svém.

Foto: Supraphon

Tommy Indian: Moon Dreamer

Kapela pracuje se směsí folku, indie rocku, country a popu a její písničky neznějí na první poslech česky. Jistě k tomu přispěl fakt, že většinový autor a zpěvák Klika je napůl Američan, jenž je odkojený angloamerickou produkcí, protože za oceánem prožil dětství i kus mládí.

Prvky, s nimiž skupina v zárodku pracuje, jsou nicméně naprosto obvyklé, chtělo by se napsat globální. Vsadila na nápaditou melodiku, v žádném případě ne podbízivou (proto se v některých písničkách silné zpěvné linky vynořují jakoby mimoděk), dala písničkám zvuk, jenž v sobě spojuje šedesátá léta a současnost (která je rockovou historií silně ovlivněna), a výtečně aranžuje.

Album je vyrovnané,  jeho energie a nápaditost ani na chvíli nestagnují. Je příjemné na poslech a vedle singlu Slow Slow Slow jsou na něm i další písničky, které by nejspíš obstály v konkurenci zahraničních klubových formací (jde třeba o písně Dive Baby Please, Center of Love, Original Sin, Cowboys & Indians a další).

Tommy Indian se s ohledem na vše napsané budou muset obrnit trpělivostí. Přestože vydali dobré album, cesta za českým posluchačem bude složitá. On je totiž v zásadě konzervativní a nové prvky (včetně angličtiny v textech) přijímá pomalu a s despektem.

Vzdát by to ale Tommy Indian neměli. Práce, kterou na albu Moon Dreamer odvedli, je totiž veskrze výborná a pozitivní zpětnou vazbu si zaslouží.

Tommy Indian: Moon Dreamer
Supraphon, 41:15

Celkové hodnocení: 85 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám