Hlavní obsah

Básník Hruška přišel ve vlaku o celoroční práci, prosí o pomoc

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Celý loňský rok pracoval ostravský básník Petr Hruška na projektu nakladatelství Revolver Revue „Jedna věta“, při kterém každý den roku 2013 zapsal do deníku jednu jedinou větu. Teď o téměř dokončenou sbírku přišel. Laureát Státní ceny za literaturu rukopis ztratil 6. ledna ve vlaku a kopie nemá.

Foto: Zdenko Pavelka, SALON, Právo

Petr Hruška

Článek

Možná nenávratně ztracena je tak celoroční práce kvůli chvíli nepozornosti při vystupování z vlaku na cestě z Ostravy do Brna, kterou básník absolvoval v pondělí.

Dva sešity, na nichž Hruška při cestě pracoval, zůstaly poté, co básník v Brně před 14. hodinou vystoupil, ve vlaku. Následné hodinové telefonáty a hledání zatím k nalezení cenných zápisníků nevedly.

O tom, že by někdo sešity ukradl vědomě, Hruška nechce spekulovat. Těsně před cílovou stanicí si odskočil na záchod, když se z něj vrátil, popadl kabát a kabelu a vystoupil.

„Patrně jsem ty sešity do tašky nedal a zůstaly tam někde ležet. Jsou ale i další možnosti – někdo je našel a vyhodil, někdo je našel a nechal si je, někdo je přibral a neví o tom. Jistě je možné, že je někdo i ukradl, ale je to jen jedna z variant. Obtelefonoval jsem, co se dalo, znám už nazpaměť všechna jména průvodčích a strojvůdců, ale nikdo nic nenašel,“ vyprávěl Hruška.

Jedna věta

Sbírku „Jedna věta“ měl v příštích dnech odevzdat k vydání. „Na nabídku podílet se na tomto projektu jsem kývl a celý rok jsem na něm pracoval. Jde v něm o to, že každý den napíšete jednu větu. Jakkoli dlouhou. Klidně na čtyři strany či jen dvouslovnou. Jeden ztracený sešit je plný těchto vět. Bohužel nemám žádnou kopii,“ litoval Hruška.

Ve druhém sešitě byly básně, verše a poznámky. „Také toto jsou pro mne rovněž nesmírně cenné věci. U poznámek si logicky žádné kopie neděláte,“ doplnil autor oceňované sbírky básní Darmata a nedávný laureát Státní ceny za literaturu.

Ztracené zápisníky byly formátu A5, jeden černý s červeným lemováním a druhý s fotografií smutného psa. Uvnitř byla založena propiska. „V sešitech žádný kontakt není, ale poznámky jsem si psal perem, které jsem dostal k narozeninám od své ženy. Na něm je napsáno mé jméno, e-mailová adresa i mobilní číslo,“ popsal Hruška.

Rukopisy je možné vrátit prostřednictvím redakce Revolver Revue, která sídlí na adrese Jindřišská 5, Praha 1. Pokud je někdo našel, může se také obrátit na redakci pomocí e-mailu sekretariat@revolverrevue.cz nebo se ozvat na telefonní číslo 222 245 801.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám