Hlavní obsah

Předsedkyní poroty v Cannes bude letos režisérka Jane Campionová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyní poroty filmového festivalu ve francouzském Cannes bude letos novozélandská režisérka Jane Campionová. Oznámili to pořadatelé filmové přehlídky. Campionová, která letos oslaví šedesáté narozeniny, je dosud jedinou ženskou držitelkou Zlaté palmy. Hlavní cenu dostala v roce 1993 za svůj snímek Piano.

Foto: Profimedia.cz

Jane Campionová

Článek

Festival v Cannes se bude konat od 14. do 25. května a novozélandská filmařka v roli šéfky poroty nahradí amerického režiséra Stevena Spielberga, který hodnotitele vedl loni. Jeho porota Zlatou palmou ocenila film Adelin život tunisko-francouzského režiséra Abdala Latífa Kešiše.

Campionová, novozélandská rodačka žijící v Austrálii, má festival Cannes spojený s velkými úspěchy: už v roce 1986 tam získala hlavní cenu za svůj debutový krátký film Cvičení disciplíny – Kůra. Po obrovském úspěchu snímku Piano, za jehož scénář získala Oscara, natočila například filmy Portrét dámy (1996), Jako dým (1999) nebo Piková trojka (2003). Nejnověji se představila seriálem Top of the Lake, který měl loni premiéru v britské televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám