Hlavní obsah

RECENZE: V hororu s upíry, vlkodlaky a monstrem

Právo, Klára Kolářová

Upíři už začínají být podobně okoukanými postavami jako prototypy osamělých třicátnic nebo sarkastických intelektuálů. Z podobného východiska možná vycházel spisovatel Will Hill, když do své knihy Department 19: Utajená mise přimíchal kromě nich také Frankensteinovo monstrum, Drákulu, Van Helsinga a vlkodlaky. Je to guláš. V zahraničí se však výborně prodává.

Foto: nakladatelství Moba

Will Hill: Department 19: Utajená mise

Článek

Utajená mise je první ze série knih o britském oddělení, které má na starost nadpřirozené jevy a bytosti (zatím vyšly anglicky tři díly, čtvrté pokračování je už dopsané). Je třeba říct, že kniha je cílena na mladší čtenáře – asi od dvanácti do osmnácti let.

Hlavní postavou je dospívající Jaime, který musí zničit jednoho z nejsilnějších upírů všech dob, aby zachránil svou matku. Na rozdíl od jiné hlavní postavy upírské ságy, Belly ze Stmívání, je alespoň sympaticky akční a jeho duševní obzory sahají dál než k otázce, s kým by měl chodit.

Žánrově kniha osciluje mezi hororem a detektivkou, ačkoli obálka tvrdí, že se jedná o thriller – to je pak společně s ilustrací muže v cylindru poněkud zavádějící indicie.

Čtenář čeká vyšetřování vraždy ve viktoriánské Anglii, a místo toho se mu hned na prvních stránkách dostane pořádné spršky krve. Není třeba být útlocitný, co se týče vymezení knihy coby literatury pro mladší čtenáře – ti jsou zvyklí na mnohem surovější počiny.

Je snadné knihu zaklapnout a odhodit coby pitomost. Na druhou stranu slouží jako dobrý vhled do toho, co momentálně hýbe literaturou pro dospívající – její prvky se pak častokrát přelévají i do bestsellerů pro dospělé (již zmiňované Stmívání posloužilo jako předloha pro slavných Padesát odstínů šedi, které vycházely původně jako fanfiction pro úzký okruh čtenářů).

Tak tedy – není to sice radostný obrázek, ale příběhu se nedá upřít spád. Vraždí se v něm ostošest a mezi to se vměstná i pár lekcí z historie a literatury v poněkud alternativních verzích (vyobrazit autora Drákuly Brama Stokera jako netalentovaného opilce, jenž jen otrocky přepsal, co se událo jeho přátelům, je zábavný nápad).

Když dočtete, snad vás bude hřát pomyšlení, že to celé mohlo být mnohem horší.

Will Hill: Department 19: Utajená mise
Moba, překlad Marek Pavka, 336 stran, 349 korun

Celkové hodnocení: 30 %

Reklama

Výběr článků

Načítám